lördag 2 augusti 2014

3 x Riesling 2013



Alla höjer alltid Kellers "von der Fels" till skyarna. Själv var jag skeptisk till 2012 års modell. Provad tre ggr med varierande utfall och faktiskt en viss flaskvariation. Lite för mycket piggelin o lime i en, medan en annan var betydligt mildare och nästan hade lite antydan restsötma. Kan naturligtvis röra sig smaklöksvariation och provningssituation också. Det brukar ju vara så. I alla fall övertygade inte den årgången som andra 2012:or gjort. Eller som andra Keller gjort för den delen.
När så basversionerna av olika Riesling 2013 droppar in kan vi inte hålla oss utan gör ett litet test tillsammans med BattenfieldSpanier från samma region och en Riesling från Nahe. Samtliga producenter tillhör favoriter här hemma och de provade vinerna ligger alla i ungefär samma prisklass. Kanske kan man få en fingervisning om kommande GG-släpp. Om basvinerna är bra brukar ju knappast de finare vinerna vara sämre.



BattenfeldSpanier, Riesling Eisbach trocken 2013
Ljust gyllengul färg som skapar en illusion om att vinet är äldre än sin biologiska ålder. Doften är ganska kraftfull av gul och grön citrus vilket även går igen smakmässigt med tydlig grapefrukt i avslutet. Tämligen rikligt med mineraler ad modum clubsoda och en mycket hög nästan skärande syra. Ungt och inte riktigt i balans än med bådar gott. 
12,5%, 119 DKK (Atomwine)

Emrich-Schönleber Riesling trocken 2013
Ljusare gulvit färg. Mer aromatisk och tropisk frukt med dominans av passionsfrukt och en skvätt ananasjuice. Citrustonerna är mer orange som av apelsin, mandarin och lite blodgrape. Vi hittar även lite fläder åtminstone inledningsvis. Hög men mer balanserad syra med lätt avrundade kanter. Drygt medelfylligt och faktiskt ganska koncentrerat trots högst blygsam och attraktiv alkoholhalt. 
11,5%, 159 kr (BS, Systembolaget)


Keller Riesling von der Fels 2013
Färgmässigt en gulvit nyans mellan de båda övriga . Citrusmässigt likaså, dvs apelsin, mandarin men inte den där Rheinhessiska grapefrukten som ska vara ett signum. Däremot är det sprängfyllt med de underbara natriumbikarbonatmineraler snarlika de som finns hos Eisbach. Keller likaledes medelfylligt och med hög men lätt avrundad syra. 
12%, 139 DKK (Atomwine)

Godast då?
Tja, kan nog gå på ett ut. Eisbach var mer omedelbart bättre i fjor. Syrorna är möjligen för kraftfulla som det är nu. Vi gillar Rheinhessenmineralerna men är imponerade av koncentrationen i Nahevinet trots den låga alkoholhalten. Keller har mest balans och finess, åtminstone så här i sin linda. Om det nu inte varierar mellan flaskorna även detta år...
Kan m a o tänka oss att köpa mer av alla. Så skönt med viner som har kraft och potential och ändå så låg alkoholhalt. Gäller det generellt för årgången? Någon som vet?

10 kommentarer:

  1. Jag har inte den blekaste men tänkte poppa 2013 von der Felsen någon gång under de närmsta timmarna. Återkommer!

    SvaraRadera
  2. Intressant jämförelse! Vi blir väldigt sugna...

    Sval och regnig årgång = hög syra och lägre alkohol.

    KP Keller jämför 2013 med '08 och '04 som hade ungefär samma (höga) regnmängder under augusti/september. Svalt blir ofta bra hos Keller - vi vet ju vad vi tyckte om 08 Kirchspiel ;)

    En annan synpunkt hörde vi nyligen av Tom Benns från Bürklin-Wolf: bynivån (Wachenheimer) är stabil, det är på PC-nivå och uppåt som problemen börjar. Kanske för att de skördas senare?

    Hur som helst är det väl knappast överraskande med en dos piggelin i purung VdF? Den gulare frukten behöver flera år på sig för att utvecklas. Bäst är nog att vänta med 12an tre-fyra år.

    Aktiv kalksten + lite lössjord = klockren bikarbonat!

    SvaraRadera
  3. Jag skulle nog kunna ansluta mig till flaskvariationsteorin när det gäller vdF 2012. Har också haft skiftande upplevelser. främst positiva ska dock sägas.

    SvaraRadera
  4. Det händer väldigt mycket med ung bra Riesling så det behöver inte vara enbart flaskvariation. Blir själv aldrig riktigt klok på mognadskurvan. Jag tror 12orna behöver mer tid än många andra årgångar som tex 07,09,10 och 11. Gillar man inte piggelintonerna så ska man alltid vänta ett tag innan man dricker sin Keller och nahe riesling också för den delen. Karl

    SvaraRadera
  5. Ja piggelinet är kanske inte det konstiga utan snarare variationen utan någon riktig utvecklingslogik (endast 3 flaskor provade under 7 månader nota bene). Andra rieslingtolvor än Keller (Seehof, Battenfieldspanier, Schäfer-Fröhlich, Bürklin-Wolf) har varit mer konstanta och generellt mildare/tillgängliga, men som sagt det rör sig knappast om tester med signifikanta resultat. Tiden lär utvisa som vanligt och instämmer med att Keller 12 får ligga. 13 däremot var underbart tillgänglig redan, om det inte var en ovanlig flaskvariant...

    SvaraRadera
  6. Angående glas. Är det zalto glas du använder till riesling? Vilka är det på bild? Jag kommer att göra nya glasinköp framöver. Vilka anser du vara bäst för riesling? Och även för rödvin av typ Barolo? Tack! Karl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är djupt förälskad i Zalto Riesling på bilden. Funkar till allt vitt inkl mousserande och är klockrent till riesling. Zalto Bordeaux är också fantastiska till det mesta. Nebbiolo, sangiovese, syrah och...bordeaux. Pinot funkar också även om kupa är bättre.
      Vissa tycker Zalto är för lätta men jag är helt såld sedan 2 år. Gillar du tunna kanter och skir känsla så..

      Radera
  7. Samma för mig ang. variationen, tro inte det är de ungdomliga tonerna jag reagerat på. nån flaska har känts lite tung i gumpen, nästan åt det jolmiga hållet, medan andra varit hur fina som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "... troR inte det är de ungdomliga ..." ska det vara. Blev lite ofrivillig ordergivning där. :-)

      Radera
    2. Är inte det minsta känslig ;). Håller med!

      Radera