söndag 18 september 2016

Sortimentsprovning @pierrelegrosvin


Vår första sortimentsprovning hos @pierrelegrosvin med blandat kompott från Frankrike. 

Den korta versionen är:
Kolla upp Domaine les Hauts Baigneux och kanske framför allt Domaine Leonis.

Den något längre versionen lyder som följer:

Domaine les Hauts Baigneux (Touraine) som drivs av Nicolas Grobois och Philippe Mesnier. Ganska hårt syradriven men äppligt frisk Pet Nat Blanc, mildare bärig Pet Nat Rosé och en ung kärv ganska okomplicerad Cab Franc med potential som kommer att bli alldeles förträfflig om några år.

Domaine de la Garrelière (Francois Plouzeau) också från Touraine. Marquis de C (80 Chenin Blanc, 20 Chardonnay) har en antydan till restsötma som höjer frukten. Balanserat och lättillgängligt. Gamay Sans Tra la la är en ung lätt stallig gamay i ganska saftig stil men med en del tanniner och Cab Franc markörer.

Sällan vi får prova viner från Bergerac som hjärtat klappar lite extra för. Särskilt Pécharmant. Det röda från Château Brouillet har en klassisk druvsammansättning med 60% Merlot och resten Cab Franc och Cab Sauvignon. Reduktiv inledning och ganska kärvt, växer flera snäpp med luft och blir säkert utmärkt om ett par år. Tacksamt matvin till bra pris. (Tyvärr missade vi foto)


Château Lestignac söder om Bergerac gör charmiga Coains Comme Cochons. Roséliknande gjort på Cab Sauvignon. Lite spritsig med en rejäl skopa söta jordgubbar.  Som en pet nat utan bubblor. Fast det hade nog varit ännu bättre med... Deras cab Franc ”Callipyge” är mineralisk och fruktdriven. Inte svår alls att dricka.


Clot de l’Origine (Marc Barriot) håller till i Maury strax väster om Perpignan. Soif de Plaisir är kraftigt reduktiv inledningsvis men kommer sig efterhand och blir mer köttig och kryddig, lätt stallig med en liten strävhet.


När vi var i Roussillon i maj övervägde vi att besöka Collectif Anonyme i Banyuls, som har hajpats en del. Avstod när vi såg alkoholhalten på deras alster och får vår känsla bekräftad idag. Vi har svårt för den här stilen. Visst funkar det till mat, men det gör ju även mindre tunggumpade viner utan den här eldigheten.


Domaine de Sulauze Cochon som vi hittade i Nice på la Part des Anges förra året gillar vi även i årgång 2015. En lättdrucken bagatell som man blir glad av. Cinsault, Grenache, Syrah, Cabernet, Vermentino från Coteaux d’Aix en Provence.


Domaine Dieulefit bekräftar bara våra fördomar om grenache från södra Rhône. Sött och eldigt över hela linjen om man ska sammanfatta. Tänk vilken skillnad mot den lätta stilen man kan hitta i delar av Roussillon.Ny Beaujolaisproducent för oss är Domaine Leonis. Raphael Champier har bl a jobbat 6 år hos Jean-Claude Lapalu. Ståltank och neutrala barriquer. Lågsvavlat och på väg mot biodynamisk konvertering de kommande åren. Brulius 2015 från Brouilly i saftig mineralisk blåröd stil och No 2, 2014 från Côte de Bruilly som är stenigare, stramare och lite mer krävande är båda väldigt bra. Det här får vi nog utforska närmare.
3 kommentarer:

  1. Tack för att du bloggar och ger fördjupning!

    SvaraRadera
  2. Tack för besöket och för att du tog dig tid att skriva om det. /Pierre le Gros

    SvaraRadera