lördag 13 september 2014

André et Mireille Tissot Crémant du Jura Extra Brut möter Champagne Drappier Brut Nature Zero dosage

Ja det är väl lika bra att krypa till korset. Ta tjuren vid hornen. Alea iacta est. Har man sagt A får man säga B, etc etc. Bla bla bla.
Med andra ord, efter att ha slagit ett slag för juracrémant och dess prisvärdhet i förhållande till överskattad märkeschampagne känner vi oss slutligen manade att göra en liten test. Under året som gått har vi provat ytterligare ett gäng crémanter från Jura (och även en del champagne) med ganska varierande resultat. Ska vi nämna några så gillar vi både Domaine Labet och Philippe Bornard när det gäller crémant (och inte bara deras stilla viner) medan Domaine Berthet Bondet som har en fin räcka viner från Château-Chalon och Jura inte är mästare på just bubbeltillverkning.
Stéphane & Bénédicte Tissot gör flera varianter av crémant. De vi provat är BBF som är en blanc de blanc, "Indigène" Nature (testad här) som är en odegorgerad crémant gjord på 55% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 5% Poulsard och 5% Trousseau samt en degorgerad dito med samma druvsammansättning, som också är kvällen vin.
Vi matchar det mot en annan producent med ekologiskt tänk (och biodynamiska inslag?) men då från Champagne och i den lägre prisklassen. Känns väl som en ganska fair jämförelse, eller? Drappier Brut Nature har vi tyckt mycket om tidigare. 100% pinot noir, ingen dosage, lågdos svavel och 259 kr i Systembolagets beställningssortiment. Magnus Ericsson på Helsingborgs Dagblads vinsida Uppkorkat har besökt och skrivit mer om Drappier.


André et Mireille Tissot Crémant du Jura Extra Brut
Liten doft med knappt förnimbar brödighet. Kräm på röda äpplen med lätt oxiderad yta och stänk av citrus. Som en Apfelschorle light i munnen men torrare med hög syra och svag slutbeska. Ganska stumt kort slut utan krusiduller. 
Okomplicerat enkelt och barnsligt gott men lite tråkigt och saknar den odegorgerade Indigènes större charm. Funkar bäst med något tilltugg då man annars önskar en lite större fräschör. Man får väl betala typ en hundring på plats och då får man mycket för pengarna men de 140 DKK vi betalade på Rosforth & Rosforth lägger vi hellre på Indigène som R&R också säljer eller plussar på 30 DKK för deras BDF.


Drappier Brut Nature Zero dosage
En gnutta vetedeg och svagt bokna röda äpplen, mogna jordgubbar, citrus och lätt rökiga mineraler. Torrt, mkt hög syra. Frisk och elegant. Fortfarande ett ganska okomplicerat vin men jämförelsevis något större i parametrarna fräschör, komplexitet, mousse, längd. 


Det är ingen tvekan om vad som är vad i det här testet även om fru Lessrof provar helblint och jag själv halvblint. Vi är rörande överens i våra omdömen.
Drappier är bättre i allt helt enkelt, utan att man blir ruinerad. Poängmässigt blir resultatet c:a 86-90.
Den här typen av champagne vill vi gärna hitta mer av. 
Fler tips på liknande tack! 







13 kommentarer:

  1. Drappier Brut Nature Zero dosage är helt klart en favorit här hemma också, förstår inte varför jag inte skrivit någon rad, kanske försvinner för fort. Annars är Serge Mathieu Brut Prestige också riktigt trevlig, i en personlig rundare stil. Har hittat MG i europa för ca 50 euro. Prisvärt är bara förnamnet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Drappiers Sans Soufre variant är också utmärkt.Tack! Bara ös på med tips ;)

      Radera
  2. Marie-Courtin Efflorescence & Concordance växer i stort sett på samma ställe som Drappiers vin, består också till 100% av pinot noir och görs på liknande sätt utan dosage och med låg eller ingen dos so2. Med den lilla skillnaden att de är flera snäpp bättre ;) Ett måste att prova, alltså!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Det där har jag förstått funkar såväl i Blekinge som Stockholm. Var köper man lämpligen? Privatimport Vinik eller är det Wine-searcher som gäller? Som ni förstår börjar det bli dags att lägga in Champagneväxeln nu. Var sak har sin tid.

      Radera
    2. Förtappade... så tragiskt. Jag hade satt mitt sista hopp till er... Femtekolonnare!

      /Patrik

      Radera
    3. Ja vem i hela världen kan man lita på... Vi försökte värja oss in i det sista men fransoserna lyckades till slut nästla sig in i våra kylar där kampen mot både crémant (inbördeskrig) och italienska bubblor fortsätter att utspela sig. Får se om Haderburg Pas Dosé från Fabio kan göra underverk så småningom

      Radera
  3. Hur skulle du bedöma Sans Soufre-varianten i förhållande till den vanliga - är de nära 100 kronorna extra befogade? Jag tyckte SS var fin, men kanske inte exceptionell i prisklassen.

    Noblewine verkar fortfarande ha en del M courtin efter ägarbytet, men kanske är det champagne-characters.com som gäller framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är ju jag som bekant inte någon champagneexpert ;) Tycker den här vanliga Drappier är klart prisvärd. Poängmässigt fick Sans Soufre en pinne till i anteckningarna ("snustorr, rakbladssyra, äpple o citronlemonad") men om man betalar den extra hundringen antar jag att det finns annat som är mer värt att lägga pengarna på. T ex Marie-Courtain då? (tycker f ö fortfarande det är för dyrt med champagne..) Tack för inköpstips!

      Radera
  4. Är verkligen ingen expert heller, men för 350 spänn hade jag velat ha en lite större kick. Den vanliga zero dosage låter däremot intressant.
    Har tyvärr inte testat Marie Courtins instegschampagne, så jag vet inte hur den står sig i förhållande till Drappier. (Har druckit Effloresence en gång, men då ska man ju upp ytterligare 100 kr i pris.)

    SvaraRadera
  5. Utifrån vad man läsa sig till tänker jag att Bereche & Fils Brut Reserve som säljs via Gaston kunde vara intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde även tipsa om denna danska importör senast:
      http://filouwine.dk/index.html

      SPännande champagner (inte minst Ledru) till obegripligt låga priser. Har aldrig handlat här själv, så det kanske verkligen är för bra för att vara sant, men kan nog vara värt att kolla upp annars.

      Radera
    2. MH. Bor du i Malmötrakten? Maila gärna om du är intresserad av något köp om jag kör dit i höst.

      Radera