torsdag 14 maj 2015

3 x Vin Jaune 2006

Jodå, vi har försökt tidigare, men trots att vi innerst inne insåg det omöjliga i att döda en Vin Jaune ger vi oss på samma sak igen. Nu i form av ett trippelmordförsök. Skam den som ger sig.

Domaine Berthet-Bondet Château-Chalon 2006 öppnas den 5/2. Vi noterar då:
Mandarin, gula blommor, flinta och inte minst vitaminer i doften. Mild med en touch sv vanilj från gamla fat. Även i texturen ett lättare svävande elegant anslag o silkig yta. Lägre syra än väntat. Hög drickbarhet i dagsläget. 

Samma kväll korkas det upp en flaska Domaine Macle Château-Chalon 2006.
Förväntningarna är höga och infrias även om vinet är snorungt.
Råare trä, högre syra, grönare men även mer bokna äpplen och citronzest. Stadigare struktur. Extra allt men ändå med en balanserad stadga och högsta framtidpotential. Rent, rått och alldeles för ungt. 

Domaine Labet Vin Jaune 2006 har vi öppnat redan i början på januari utan att föra några noteringar. När den så provas efter en månad i kylskåp tillsammans med de tu från Château-Chalon skriver vi följande:
Knallpulver, curry, kiwi och vitaminer. Fantastiskt liv i syrorna under en glansig fin yta. Nånstans mittemellan de båda övriga vad struktur o syra anbelangar. 

Jaha, då är det bara att proppa i korkarna utan vacuum, inerta gaser eller annat tjafs och sätta in dem i kylskåpet. Bakas i 6 grader Celsius under drygt tre månader.

När vi så, dagens datum, låter korkarna falla över en skiva comté kan vi bara konstatera att de här vinerna går inte att döda på fyra månader. De har naturligtvis ändrat sig något, texturen har mjuknat och udden putsas till. Frukten har tonat ut men karaktären är kvar liksom de individuella skillnaderna som noterades från början. Inget av vinerna känns gamla utan egentligen endast mognare och åtminstone i Macles fall i bättre balans.

Domaine Berthet-Bondet Château-Chalon 2006 
Vitaminerna består men en ökad komplexitet har tillkommit i form av umami, hockeypulver, lättrökt torv o några gamla tångruskor. Något mer rökt träton än tidigare med inslag av vanilj. Torrt med knappt medelhög syra. Drickbarheten består även om vi önskar något mer syra när den testas mot de andra.

Domaine Macle Château-Chalon 2006
Torrast, kraftfullast och ändå mest balanserat. Drygt medelhög syra. Citrusen har tonat ut till förmån för rökiga mineraler, curry, lakritsrot, tångsälta och gammalt trä med en hint vanilj som vi inte hittade första gången. Good stuff!

Domaine Labet Vin Jaune 2006 
Curryn är tydligare, frukten känns ganska långt borta. Lakrits och en liten gnutta sötma har tillkommit men syran är fortsatt medelhög om ej sprittande och vinet har en fortsatt hög drickbarhet.4 kommentarer:

 1. Inga påtagliga tecken på oxidation då? :D

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga alls. De behöver verkligen luftas..

   Radera
 2. Spännande experiment, minst sagt! Är det över nu eller ska de få ännu mer stryk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. B-B och Macle ska fortsätta stekas långsamt in i det sista... Det var egentligen inte meningen som ett experiment men Vin Jaune-suget kommer inte varje helg precis, så det bara blev så. Sippat någon klunk emellanåt och skillnaderna är hårfina.

   Radera