måndag 25 januari 2016

4 nyanser av Europa


Det är sällan vi går på vinmässor och sortimentprovningar nuförtiden.
Lika sällan som vi skriver blogginlägg.
Stundtals sammanfaller de båda sällsyntheterna.

Egentligen är det bara meningsfullt med de där något större provningarna när man får chansen att prova något nytt som man varit nyfiken på men inte riktigt vågat köpa. Ett gyllene tillfälle att vidga vyerna lite bortom det vi vanligen snöat in på. Kroatien, Grekland, Ungern är kanske inte det vi köper dagligdags och fyra importörer som slagit sig samman till en sortimentsprovning kanske inte låter så stort, men deras generositet - personligen och i utbudet - är det stora här.
Ja och en hel del av vinerna naturligtvis.






Daniel Curovic på Armanoswine är inte själv superförtjust i Porco Rosso (Roxanich) från Istrien, men vi gillar, det är huvudsaken. Okomplicerat lättdrucket naturvin gjort på Borgonja, Cabernet Sauvignon & Refosco. Inga tillsatser och bara ståltank men typ en månads skalkontakt ger ett vin som är hyfsat lätt och framför allt fruktigt med hallon, skogsbär och en liten tannintwist.
Annars är det väl  Milva, skalmacererad chardonnay från samma producent och även deras Teran  som vi tar med hem som en av eftermiddagens större behållningar.






Maria Warming Brink Tsalapati är alltid lika glad och vänlig och vinerna från hennes Oinofilia klart intressanta. Mest fascinerande är nog druvan Xinomavro av de få vi provat i alla fall, inte minst när vi som idag bjuds på hela spektrat från mousserande Blancs de Noir till extremt krävande mörkröda matviner. Favoriterna idag blir Xinomavrodruvrena Tatsis Old Roots och blandningen Xinomavro och Limniona från Domaine Karanika, bara överträffat av Tatsis orangevin gjort på Roditis.
Låter som rena grekiskan, men så är det!





Bonden & Vinet börjar få en riktigt fin bredd i sitt sortiment inte minst från Loire. Två viner som i vårt tycke utmärkte sig  utöver de övriga idag var Domaine des Roches Neuves Cab Franc från gamla stockar och "Gaia", en mycket bra Muscadet från Domaine bellevue lagrad i "Eggvats" av betong. Underbar textur.





Det enda vi provat från slovakiska Strekov1075 var när Finare Vinare bjöd på Alibernet här. Lite väl mycket av det goda tyckte vi om just det vinet. Här befinner vi oss på den rakt motsatta delen av skalan. Bomullslätt, svindlande lättdrucken, bärig St. Laurent som (av misstag?) legat under ett litet flortäcke under fyra månader. Inga spår alls av oxidation emellertid. Alkoholhalt < 10% med en syradriven struktur. Schlurrrp!



En annan favorit från Winewaves är en botrytiserad men helt torr Juhfark från Ungern och producenten Royal Somlo.
Nä vi har inte heller hört talas om dessa druvor tidigare.
Sa vi skulle vidga vyerna eller...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar