måndag 23 februari 2015

Sturköprovning i kvadrat


Fantastisk förplägnad och underbara viner hos Vinosapiens. För vår del i dagarna två. Egentligen är huvudprovningen med de övriga på lördagen men vi anländer själva till Sturkö redan kvällen innan för en förprovning till och efter kvällsmaten.


Tripoz Pouilly-Loché Réserve 2010 (Macon)
Chenin Blanc feeling med liten fruktsötma och fyllighet. Lätt oxiderat och bra tryck i syran, ingen fatkänsla alls. Gillas!


Domaine Giachino Monforina 2013
Lätt, blommigt med bra syra och mineraler. Okomplicerat gott och bättre än vi minns på egen hand i höstas. Savoie är värt att utforska vidare.Domaine Labet Chardonnay La Reine 1998
Permanentvätska och rökiga mineraler. Sous Voile men känns inte oxat. Bra balans. Inte minst kul att prova jurachardonnay med lite ålder.Lafarge Volnay Sélectionéee 2004
Trist årgång vilket avspeglas i grönstjälkig beska med tanniner. Tunn lingonfrukt. Ogint överhuvudtaget.Claire Naudin Côtes de Nuits Village Vielle Vignes 2012 
Här har vi en helt annan bourgogne. Bra jordgubbig frukt, skön syra, lite fat o endast lite malo som stör nu. Lägg undan 5 år så att det jobbas in. Potential.Overnoy Chardonnay 2009
Aprikos äpple mandarin i näsan. Mjuk textur, underbar balans med hög syra Lätta juravibbar. 
Inte så konstigt, men det visste vi ju inte eftersom det dracks blint. Tydligen öppnat 5 timmar tidigare och har öppnat upp fint.
Underbart vin. som vi är så glada för att vi fick smaka på hemmaplan efter vår begeistring hos Overnoy himself. Sådär! Ribban är satt inför lördagens provning. Svårt att toppa Overnoy men vem vet vad som vankas när Italienska viner, Billigt Vin och Kihlbergs anländer för att slå sina flaskor i hop med våra egna.

Vi bottnar med pasta och två öppna flaskor innan poffet från de kolsyrade dryckerna utgör startskottet för ännu en flaskbatalj vi aldrig ska glömma. Tusen tack alla närvarande, särskilt P&A för generositeten.Castell'invilla Chianti Classico 2008
Fortfarande lite kärvt, annars lika bra som alltid. Har nog aldrig blivit besviken på de här flaskorna. Fyra år till så är det här på topp.


Pietra Teran 2006
Den här flaskan var om möjligt ännu bättre än de andra vi testat. Så rent. Och denna syra!!


Ingvars cider brut 2014 AOC Ängelholm
Lätt jästig doft. Bra syra, äpple, geléhallon, tutti frutti,viss blommighet. Charm i kubik.


Zanotto Col Fondo 2012
Helt torrt med fin mineralitet men dämpade syror. Lite lamt efter den uppfriskande cidern.


Anthony Road Finger Lakes dry riesling 2012 
Diesel i doft. Renare smak. Mer off dry än dry. USA-riesling som platsar utmärkt i den här samlingen. Prisvärt. 130kr i NYC


Eugen Müller Forster Kirchenstück Spätlese Trocken 2002 (Pfalz)
Hög syra tropisk frukt och minsann om vi inte finner lite smör. Tämligen fylligt, medelhöga syror och den där lilla fotogentonen äldre torr riesling kan få. Bra men sätter inga djupare spår hos oss.


Weingut Gutzler Morstein GG 2013 (Rheinhessen)
Blommigt med sv vinbär, krusbär och vi får initialt sauvignon blanc vibbar som knappast dämpas av den skyhöga syran. Fin mineralitet och känns först lite enkelt som GG men växer när man går tillbaka under kvällen. Behöver tid.


Rosi Anisos 2008  Valagarina IGT
Pinot Bianco, Chardonnay och Nosiola. Ingen som spikar den blandningen blint...
Mörkgul.
Smör o dill särskilt i doft. Mindre i smak.
Bra syror och faktiskt lite tanniner.  Måste vara skalmacererat. Lite tungt och för mkt fat för mig.


Roncus Bianco Vecchie Vigne Malvasia
Lätt fin doft med en gnutta lakrisal och gul blomma.
Liten beska knappt medelhög syra. Viss mognad. Mineraler. Beska o lite tanniner, tyvärr lite eldigt. Ger inget större intryck.


Domaine Belluard Gringet 2011
Det här gav däremot intryck redan när vi provade det första gången här. Det är definitivt inte sämre idag. Lätt svävande mineraliskt med drygt medelhöga syror och trevlig gul lite obestämbar fruktDe Moor Bourgogne Chitry 2013
Lite tändsticka i mineraliteten. Äppligt med fina citrusnoter. Underbart rent o fint utan fat som (för)stör. Dagens vita? Såhär ska vit bourgogne smaka i våra munnar.BILD SAKNAS
Tissot En Barberon 2003
Permanentvätska Oxat fat nötter värme.
Fina syror. Fruktsötma. En del nya fat. Syrorna bär upp. Imponerar inte efter De Moor men om igen kul att prova jurachardonnay med ålder. De tål uppenbarligen lagring.


Perrino Antonio VDT Bianco Testalonga 2011
Vermentino från liten appelation i Ligurien.
Permanentvätska igen som tangerar nötighet i doftspektra. I munnen aprikos, lite nötter skalbeska o tanniner. Bra balans. Gott!


Vodopivec Vitovska Classica 2005
Underbar färg som närmast drar åt mörk bärnsten och plommonkompott. Komplext vin med varierat doft- och smakspektrum av jordgubbar, aprikos och jord. Mjuk textur med liten beska i bakgrunden. Fin balans med medelhög syra. Sanslöst gott och intressant.


Francois Villard Les Terrasses du Palat Condrieu 2013
Aromatiskt, parfymerat blommigt i doften. Mindre i smaken. För lite syra. Liten beska. Vi kan inte förlika oss med Condrieu denna gången heller.


Jambon Les Ganivets 2006
Osvavlad gamay omvandlad till oxiderad aceton.
Trist minst sagt. Hade stora förväntningar på detta..


Securitas Sergio Aris Ciro Rosdo Classico superiore 2001
Jordgubbar. Beska. Lite sötma. Tämligen låg syra. Massiva tanniner. Obalanserad. Tyvärr, men nej tack.


Dom Jamonard Le Clos de Lys 1997
Doftar som en blandning av pinot och gamay även om det bara består av sistnämnda.
Det talas om inälvor och metall. Vi som saknar smaklökarna för detta uppskattar den höga syran och förstår att gamay kan lagras länge.


Roddolo Barbera d'Alba 2007
Vi provar en dagsgammal slatt och får en aning om detta vins unika uttryck. Det här måste provas under en kväll.


Jean Delobre La ferme des sept lunes St Joseph 2011
Klassisk syrahdoft av kött och bastubänk.
Gott och lättdrucket. Druvtypiskt med lite värme.


Il Marroneto Brunello di Montalcino 2006
Kraft och elegans i skön syntes. Torkade körsbär. Bra tanniner o syra. Vi nämner åter ordet balans. Underbart vin som vi bara älskar. Läs mer här.


Paride Iaretti Gattinara Riserva 2006
Torkade körsbär. Drygt medelhög syra och rejäla men finkorniga tanniner men ändå väl avrundat. Det här tycker vi verkligen om.


Dunn Cabernet Sauvignon 2005
Lovande doft av klassisk cab men lite sötkladdig smak i alla fall efter den stramare gattinaran. Vi känner kvalitén men har ändå svårt för det här.


Principiano  Barolo Boscareto 2008
Jord, jordgubbar, sötma. Medelhög syra bra tanniner. För varmt, hur det nu kan bli det en årgång som detta. 15% står det på etiketten. Synd. Vi var lyriska över 04:an.


Giacomo Conterno Barbera Cascina Francia 2011
Snygga fat med smörkola och hyfsad syra är väl det bästa man kan säga om detta.
Tråkigt tillrättalagt sammanfattar det kanske ännu bättre. Såhär ska väl inte barbera behöva vara hos en topproducent...eller kanske just därför anpassat för en marknad vi själva inte känner igen oss i.


Prado Enea gran reserva Muga Rioja 2001
Bra syra. Annars smakar det här ännu mer fat än det förra med både smörkola, dill och kokos.


Clos Rougeard 2010
När vi ser vad det här är för vin efter att ha ojat mig över fat även här, förstår jag att mina sinnen är alltför utmattade för att kunna uppskatta kvalitet. Fantastiskt kul att F lyckades få hem det här! Det måste få en kväll för sig själv med oss.


Le Piane Croatina 2007
Barbera med tanniner! Finfint. Tillbaka på banan igen.


Savart l'anné extra brut 2009
En minst sagt värdig avslutning som rensar munnen med sin syra och torra och sköna mineralitet.

4 kommentarer:

 1. Härlig provning! Verkligen bortom allfartsvägarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt var ordet! Det finns så ofantligt mycket bra vin där ute som aldrig hittar hit. Hoppas det kan finnas något tips att gå vidare med för din/andras del.

   Radera
 2. Fint fångat Lessrof. En liten rättelse bara, det är DOC Båstad/Bjäre

  SvaraRadera
 3. Vilken kavalkad! Verkligen många trådar att nysta i.
  Var inne på Rosforth&Rosforth och frågade om Clos Rougeard, men de hade tagit slut direkt när de kom in. Rapporter om störiga fattoner tas m a o tacksamt emot, eftersom det ändå är omöjligt att få tag på. :-)

  SvaraRadera