lördag 4 april 2015

Barbacarlo 2010, Provincia di Pavia Rosso IGT


Det här har hyllats av vissa och sågats av andra som beskrivit det som châteauneufdupappigt alkoholigt och sötfruktigt. Oklart dock om relaterat till årgång, flaskvariation eller preferenser.
En druvblandning av Croatina, Uva Rara och Vespolina från Paviaprovinsen i Lombardiet är i alla fall inget man dricker dagligdags. Naturligtvis måste vi prova själva till påsklammet.
So, here is the vote of the malmoeitic jury:

Redan när vi häller upp det här anar vi att det är något speciellt. Det brusar av vildaste kalkfräs. Vinet är mörkt vinrött med en liten opacitet. Inledningsvis lite slutet men öppnar upp frukten med ett par timmars luft i karaffen. I munnen dominerar eneträ varvat med nickelkarameller, björnbär, rosmarin, finsk sötlakrits och en galet kalkig mineralitet. Syran är drygt medelhög, tanninerna pulvriga och i måttlig mängd. Glöm det där med sötfruktig alkovarning och jämför ff a inte med Châteauneuf-du-pape tack. Det här är visserligen något för dyrt för men högintressant, komplext och helt unikt i sitt uttryck åtminstone i denna årgångsskrud. Blanda Beaujolais och Syrah med en skvätt Schioppettino - Buongiorno Barbacarlo!

7 kommentarer:

 1. Fint fångat! Vissa viner behöver lite uppmärksamhet och tålamod. Min enda invändning är att du tycker att det är "något för dyrt" - i förhållande till vad? Lino Maga gör cirka 10000 flaskor om året och han har enhetliga priser även på gamla årgångar. En dryg trehundring är nog var man hamnar för den här typen av omsorgsfullt framställda obskyriteter i vinvärlden, tror du inte?

  Glad påsk på er!

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Patrik! Skrev noteringen för mig själv i ett tidigt skede under kvällen innan jag reflekterat färdigt och insett komplexiteten och själen som finns i detta vin. Sällan man berörs så.
   Glad påsk hela familjen!

   Radera
 2. Så, vilket ormbo ska man hoppa ner i med ett magplask - prisvärde eller CH9?
  Skämt åsido, vinet låter ju mycket mer spännande i 2010 än i 2009, låt vara olika bedömare. Mineraliteten låter för mig som det som ger vinet ett särskilt liv. Björnbär, nickel, eneträ, rosmarin låter ju annars som rätt många CH9 ... Låter onekligen spännande och som absolut värt att prövas. Att beröras är ju på något sätt det man vill med vin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju fler bedömare ang 2009: http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Region=LOM&Producer=3808 Tycker jag låter spännande!

   /Patrik

   Radera
 3. Sötlakrits och örter där med - CH9 FTW!
  Eller så är det Campredon all over again. Olika provare, olika resultat ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eeeeeller är det olika viner...

   Croatina är en vildbase med en del medicinala toner och kan ha en ganska distinkt syra som jag tror är rätt sällsynt i södra Rhône, även om det råkar finnas aromelement som liknar varandra. Jag tror inte man ska dra för stora växlar på de likheterna, även om det garanterat finns exempel på intressant Ch9 också.

   /Patrik

   Radera
 4. Fint å lese om en vin vi ikke har hørt noe om før.

  SvaraRadera