lördag 20 december 2014

Jurachardonnay x 2


Lika bra att smida blogginlägg medan järnet är varmt...

Vi kör en direktjämförelse för att öka tydligheten i eventuella karaktärsskillnader mellan vinerna. Man glömmer annars mellan gångerna, de olika provningsbetingelserna etc.
Här har vi två olika chardonnay från Jura. Båda upptoppade och från biodynamiska producenter.

Les Dolomies håller till i Passenans c:a 2 mil sydväst om Arbois. Utspritt på fyra olika områden i omgivningarna odlas druvor på sammanlagt 4 ha mark som man faktiskt leasar via Terre de Liens, en organisation som äger marken och främjar etiskt/miljömedvetet/ekologiskt arbete.
Förutom "En Novelin" har man "Le Combes" och "Le Bouttonniers" som också är upptoppade (ouillé) chardonnayviner från olika lägen. Samtliga finns bl a på kronevin.dk. Både Vinosapien och Finare Vinare har gått igång på det här. Det brukar borga för kvalitet, sen vet ni bara själva om ni gillar stilen

Emil Bromé på Vin & Natur tipsade om vårt andra vin från Francois Rousset som ni kan läsa mer om här. Köpt för som vanligt egna pengar (privatimport SB via Vin & Natur).


Les Dolomies "En Novelin" 2012
Rökiga mineraler o permanentvätska dominerar de första timmarna över gröna äpplen o grapefrukt. Dag 2 lyfts frukten fram något, men vinet blir i övrigt inte bättre som helhet. Klassisk jurakaraktär med sin nötighet och svagt oxiderade ton i bakgrunden. Medelfylligt, drygt medelhög ganska distinkt syra  men i övrigt mjuk textur. 


Francois Rousset-Martin "Le Macrins" 2011
Plötsligt känns det förra vinet väldigt kraftfullt. Här har vi en mer svävande lätthet med ännu mjukare munskänsla men utan någon oljighet. Äpplena är något gulare, syran är väl av samma kaliber som En Novelin. Man känner här möjligen en liten vaniljslinga från gamla fat, men i övrigt finns här lite mindre av allt inklusive nötter och oxidation. Förutom lättheten tänker vi nästan att här skulle kunna finnas en gnutta savagnin inblandat kanske pga den tydliga umamin som dröjer sig kvar som efter vissa Vin jaune. Fast det kanske kommer från andra ingredienser under tillverkningsprocessen?

"En Novelin" har vi helst till mat men "Le Macrins" funkar bra även på egen hand.
Två så olika viner men ändå så juratypiska.
Och så goda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar