lördag 13 december 2014

Rivella Serafino Barbaresco Montestefano 2010


Första men förhoppningsvis inte sista gången vi provar denna lilla producent! Endast 2 ha, manuell skörd, ståltanksjäsning, låg extraktion, 20 hl slovenska fat, ofiltrerat, minimalt svavlat. Ja hela minimalinterventionsköret kort sagt. 

Rivella Serafino Barbaresco Montestefano 2010
Underbar doft där lätta stall- och syrenslingor letar sig in i det mer traditionella nebbiolodoftspektrat av tjära, fönsterkitt, jordgubbar och torkade bigarråer. Trots sin relativt slanka figur är det inledningsvis lite kärvt och småbråkigt i munnen med sin höga syra och ganska torra tanniner, men mjuknar under kvällen även om det fortsätter göra sig bäst till mat.


Riktigt bra!

5 kommentarer:

 1. Har haft fingret på avtryckaren flera gånger avseende det här vinet, men det har aldrig blivit av. Det låter som att du var lite tidigt på 10:an? Ser att Töpler har både 2006 o 2007 - ska slå till på en dylik a presto.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Är boken köpvärd?
  /Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt nyanländ. Har faktiskt inte hunnit läsa den än men upplägget verkar vara samma som hennes Brunellobok som i högsta grad är köpvärd. Särskilt eftersom hon har sina brunellopreferenser åt det slankare hållet och inte biffiga Parkerviner.

   Radera
 3. Vad kul! Oerhört intressant producent den där Teobaldo, som jag varit på väg att beställa precis som Patrik. Töpler har både denna och den i Barbaresco allmänt grymma 08:an. Noterar att du skriver låg extraktion, men Teobaldi kör väl fortfarande 4 veckor om han inte gjort en drastisk ändring i 10:an förstås?

  Har druckit Produttore di Barbarescos version 08, men varit lite introvert, lite grov och absolut inte slank.
  Montestefano är nog allmänt inte så tillgänglig nu kan jag tänka mig med tanke på (som du anger) den typiska höga syran och grövre tanniner, men som sagt riktigt intressant producent. Frågan är om 08:an är mer mogen nu än din 10:a?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skulle skrivit lågintensiv, långsam eller försiktig extraktion? Det är i alla fall inte 7 dagars rotofermentator eller intensiv pigeage som gäller. Traditionellt kort och gott.
   Visst var vi lite tidigt på det. Minst 4 år till borde man nog vänta men det blev väldigt bra under kvällen ändå som sagt. Har dålig koll på barbaresco 08. Någon enstaka vi provat under det gångna året har känts tidig.

   Radera