onsdag 10 december 2014

Blindgångare

Det ska tydligen behövas en blindflaska från Billigtvin-Ingvar för att bryta vårt blogg-koma. Folieinlindade flaskor är fortfarande bland det mest inspirerande och spännande man kan få.

Ljus purpurfärg, delvis genomsynligt. 
Det här är ungt!


Efter en lite jästig inledning med svaga naturvinstoner framträder en aromatisk doft med rosé- och szechuanpeppar varvat med eneträ och muskot. Frukten är odefinerbart blå med en touch av viol.
Nä nu är inte viol en frukt men ni fattar nog ändå. 
Kryddigheten parat med vem som står bakom flaskan får oss obönhörligen att tänka norra Italien.


Oj, vilken fin smekning på tungan! Ändå ungt med en liten grön kvist som försvinner under kvällen. Medelhöga syror med ytterst diskreta tanniner och i kroppen ett knappt medelfylligt ganska enkelt bygge. Viss finess och klart godkänd balans där aromatiken i dofterna går igen i smakspektrat. Frukten är även i munnen mer blå än röd. Violen kommer igen, nu med en liten tryffelpust och inledningsvis tangerar grönkvistigheten malört. Lite klent med längden på vinet och på sluttampen en viss limmig volatilitet som vi inte fick i näsan. 

Som en uppspicad blandning av syrah och gamay. Visst måste detta vara en norditalienare. Men vad? Refosco/Terrano? Nä, det borde väl vara tätare med högre syra. Schioppettino är betydligt pepprigare. Picolit Nero? Ribolla Nera? Eller är inte det en samma som Schioppettino förresten? 
Snacka om att vi är ut på hal is när hjärnan försöker gå igenom namnen vi lärt oss i Billigt Vin. Syrah-tonerna tränger på hela tiden men känns ändå inte igen fullt ut. Kan det t o m vara en höghöjdssyrah från norditalien? Light-varianten. Ganska komplex aromatik men i övrigt okomplicerat utmärkt gott bruksvin. 
Vi ger upp och låter folietäckelset falla.
Aaah! Så kul! Den här producenten har vi ju provat tidigare och blev förtjusta i här. Naturligtvis borde eneträet hintat om Rhône. Ovanligt aromatisk peppar som sagt. Så lätt det är att låta sig luras av vem som är vinets givare. Utan den kunskapen kanske man inte snöat in på Italien alls. Å andra sidan borde vi ha kommit ihåg att Ingvar gillar ung Syrah.
 Regel nummer ett vid blindprovning. Nollställ hjärnan från all utomstående fakta och fokusera bara på det vinet själv berättar i form av utseende, doft och smak.
1000 tack Ingvar!1 kommentar:

  1. Kul att ni gillade. Enkelt, okomplicerat och rätt gott. Har dock aldrig förstått hur man nollställer hjärnan... You can't un-scarmble eggs liksom...

    SvaraRadera