Catherine & Pierre Breton strax utanför Bourgueil gör vin på naturvis, eller som man beskriver det på hemsidan:
Dynamic,
organic viticulture
No chemical fertilisers
No weed killers
No systemic grape processing
Limited yields
Manual harvests
Winemaking using natural indigenous yeasts
Non-filtered wines
Little or no sulphiting
The expertise and creativity of a true craftsman
No chemical fertilisers
No weed killers
No systemic grape processing
Limited yields
Manual harvests
Winemaking using natural indigenous yeasts
Non-filtered wines
Little or no sulphiting
The expertise and creativity of a true craftsman
Det gillar vi, så länge
vinet blir gott.
Vi gillade också deras
trädgårdsskulptur.
Framför allt gillade vi att
Pierre Breton tog sig tid att plocka fram och sälja sitt vin till oss när han fick
oväntat besök och egentligen var på språng till ett möte. Vi hann inte prova
men fick en vinaffisch som kompensation!
Nästa gång bokar vi tid. Eller
det behövs knappt. Nu vet vi vad vi skall köpa.
Färgen
är minimalt beslöjad ung purpur. Under karafferingen sveper en flyktig ton av
grön paprika förbi, men det försvinner snabbt. Efter nästan tre timmar i
karaffen får man trots det ekologiska vinmakeriet leta noggrant
efter naturdofter. Här är det friska, nyplockade
svarta vinbär och ett och annat surkörsbär som gäller, även i smaken. Syran
är hög, ren och klar och tanninerna lätta i pulverform. Nya fat syns det inte
röken av, men man anar en lätt kalkig mineralitet. Ungt, friskt och fantastiskt njutbart idag och blir knappast sämre om
några år.
Fast
så länge kommer inte flaska nummer
två att finnas kvar här hemma.
När
sista tuggan av lammracks och chèvregratinerad rödbeta lagt sig till rätta, är
det bara att stanna upp, andas lugnt och vara ödmjuk och tacksam för att man
får ha det så här bra.
Blir cabernet franc bättre än så här för 16€?
91
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar