tisdag 24 juli 2012

2011 Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato


Det är lite märkligt det där med roséviner ändå. Varje försommar tänker man att det inte är särskilt gott med rosé. Ändå står man där och fingrar på de förföriskt färgade flaskorna och dras med i hypen, när man egentligen letade efter något annat. När man så som idag kommer hem efter den första riktiga sommardagen, som mestadels tillbringats på stranden i Skanör, är man ändå rätt glad att man hade lagt in en flaska i kylskåpet dagen innan.
2011 Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato (129kr, SB) har en härlig svagt rosaskimrande aprikosfärg. Doftmässigt finns det också en och annan aprikos men huvudsakligen burkmandariner och mineraler. Får även en association till gamla multiplexvitaminer från barndomen! Mandarinerna går igen i smaken tillsammans med blodapelsin och en lätt jordig mineralitet. Munkänslan är mjuk åt det torra och har ett bra syradrag på slutet. Ja det är ju gott men...
Nä, vi håller oss nog till Etna Rosso från samma producent.
84Kossor och badhytter i Skanör
4 kommentarer:

 1. Haha, jag vet precis vad du menar. Har faktiskt också fått med denna flaska hem. Men helt ärligt, varför fortsätter man köpa rosa vin. Vitt eller rött räcker gott och väl för mig.

  Fast det är klart, snackar vi skumpa är det en annan femma ;)

  SvaraRadera
 2. Fattar PRECIS vad du menar med multiplexvitaminer! :)

  Rosé med alla sina nyanser är för övrigt länken som behövs mellan ljusgröna, gulgröna, citrongula, halmfärgade, gyllene och de ljusröda, blålila, granatröda, tegelfärgade och orangebruna vinerna. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, man måste ju hitta någon hook för smakminnets skull. Kul om någon känner igen det.
   Just det. Felande länken i färgpaletten. Tänkte inte på det :)
   Äh, det handlar säkert mycket om min otillräckliga erfarenhet för att analysera rosé. Det skall helst bara drickas och avnjutas utan betygsättning och annat krångel. Övning ger färdighet!

   Radera
  2. Slutade använda multiplex (är inde det en benämning för en biograf med fleras salonger?) när ingen förstod mig.

   Rosé analyserar man precis som alla andra viner. Det är bara att blunda om man tycker det är svårt. ;)

   Radera