fredag 9 maj 2014

Castell'in Villa Chianti Classico 2008 vs 2010


Prinsessan Coralia Pignatelli della Leonessa driver Castell'in Villa med bravur år efter år sedan 1968. Ändå hamnar hon under radarn för de flesta. Vi är fullständigt oförstående till att detta fantastiska vinhus inte lyfts fram mer. Är det en medveten strategi? Alla verkar känna till kvaliteterna men hon hamnar ändå inte på förstasidorna. Bara för två veckor sedan fanns hon med bland Toscanas topp-producenter som var inbjudna till ett Antonio Galloni-event i New York. Antinori, Ornellaia, Fontodi, Fèlsina och några till.
Och Castell'in Villa...
Det vilar en mystik över henne. Ändå är hon mycket charmerande och trevlig, det lilla vi pratat och haft mailkontakt. Till synes ingen skillnad mellan Galloni och Lessrof. Snyggt skött och stor respekt.
Som om det inte skulle räcka gillar hon mest botti och svala år som 2008 och 2010.
Vi också.
Oundvikligen måste vi göra en jämförelse mellan hennes basviner som ligger långt över standardenomsnittet för Chianti Classico.

Castell'in Villa Chianti Classico 2008
Tämligen komplex näsa med målarlåda, delvis torkade körsbär, rosmarin, svart te, nypon, kalvläder.
Gommen får lite bärig körsbärsfrukt,hög syra och finpulvriga tanniner. Mer nyanserat komplext och det bättre balanserade av de båda, börjar gjutas samman väl men kan mycket väl ligga till sig många år till.

Castell'in Villa Chianti Classico 2010
Doft: Något mörkare körsbär, mer volatila toner, lakritsrot, örter
Smak: Dovare men samtidigt rikligare körsbärsfruktighet, lite ruffigare struktur som öppnar upp efterhand. Hög syra och något mindre slipade tanniner. Bottitoner som inte är riktigt integrerade än.

Ja det var dag ett det. Andra kvällen dominerar plötsligt fattonerna i 2008:an medan 10:an lyfter lättare. Båda är strama små rackare där vi måste se tiden an. Undrar om inte 2010 drar det längsta strået till slut.
Det är väl få viner som når upp till det här för 119DKK. Imponerande.
3 kommentarer:

 1. Specom gör flera olika chiantis. Vilka är botti lagrade? Riservan, är det botti också. Delle Rose verkar vara barrique lagrat. Varför gör de så med topselekteringen? Tack på förhand. Mvh Karl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skrev lite om hennes viner här http://lessrof.blogspot.se/2013/11/200-italienska-viner.html och är alltså inte riktigt klara över barriquesåldern på Poggio delle Rose. De kändes inte nya i alla fall. Stördes faktiskt inte av faten trots att vi är känsliga.
   Vi återkommer i ärendet. Har planer på att besöka henne så småningom. Både hennes standardchianti och riservan är åtminstone lagrade 78 hl slavonska botti. Underbart goda och båda lär kunna lagras länge länge. Däremot kan man vara utan hennes supertoscanare med 50/50 sangiovese/Cab Sauv.

   Radera
 2. Tack! Jag letar lite bra chianti producenter. Mvh Karl

  SvaraRadera