onsdag 4 december 2013
Schweiz
Ja vem sa att det skulle vara lätt..
Snyggt MH! Mindre än ett dygn och bara få ledtrådar.
Munskänkarnas "Specialprovningarna i Skåne" är öppet för alla som klarat tvåbetygskursen. Man gör några gånger per termin djupdykningar i olika druvsorter, viner och/eller områden. Ordförande är Sten Mardell och denna gång är det Karl-Bertil Hake, tidigare utbildningsansvarig på Malmömunskänkarna (som vi dessutom har förmånen att ha med i vår lilla privata provningsgrupp OD) som delar med sig av sina kunskaper om Schweiz och dess viner. Det här är riktigt trevligt och spännande!
Schweiz har 7,5 miljoner invånare och är litet även som vinland. Med sina totalt 14900 ha vinodlingsmark är man i storleksordning som Alsace. Kanske är det därför endast knappt 2% går till export. I alla fall är det väldigt svårt att få tag på Schweiziska viner om man inte besöker landet och av det vin Schweizarna själva dricker (40 l/pers och år mot Sveriges 30 l/pers) utgör endast 1/3 inhemskt producerat vin.
Huvudområdena för vinodling är Valais, Vaud, Genève, Neuchâtel, Ticino och Östra Schweiz.
Valais är störst medan Vaud med hjälp av föhnvindar och sydlägen är Europas högst belägna vinodlingsområde (upp till1100 m ö h).
Varje kanton har sitt eget AOC, t ex Valais AOC, men inom några kantoner finns även regionala ursprungsbeteckningar. Ticino har ett DOC-system och är överhuvudtaget Italieninspirerat.
Om man delar in landet efter dess språkliga delar såg vinarealsfördelningen ut så här 2012:
Areal (ha) Rött Vitt
Franska delen 11 200 51 % 49 %
Tyska delen 2 600 72 % 28 %
Italienska delen 1 100 92 % 8 %
TOTALT 14 900 58 % 42 %
Vad gäller odlade druvsorter i hela landet toppar Pinot Noir med sina 30%, därefter Chasselas 27%, Gamay 10% och Merlot 7%. Resterande sorter står för max 3% av landets totala druvproduktion.
Emellertid ser det väldigt olika ut i de olika delarna. T ex i Valais som är största vinodlingskantonen (5000 ha) odlas 62 % röda druvor, varav 61 % Pinot Noir och 38% vita varav 74% Chasselas.
Vaud som är näst störst (3800 ha) levererar 66% vitt varav 92% Chasselas och 34% rött fördelat på 38% Pinot Noir och 32% Gamay.
I Östra Schweiz har man hög andel Müller-Thurgau (som f ö är den enda vita druva som odlas i samtliga kantoner) och i Ticino dominerar Merlot stort.
Nog med siffror.
Här kommer vinerna som är köpta på plats. Priser i Schweizerfranc står sist. 1CHF=7,50kr
Samtliga vita är ståltankslagrade, liksom två av de röda.
2012 Dézaley, Grand cru Vulcain, Lavaux, Chasselas (Vaud)
Ljusgulvit
Päron, lite mineral o gula blommor
Karaktäristiskt med fetma och låg syra vilket också gör vinet platt tråkigt, särskilt när temperaturen börjat stiga. Jord och hudlotion gör det inte roligare.
81
Ja det där att det var karaktäristiskt med fetma och låg syra snappades upp under diskussionen som föjde på provningen. När man läser på har Chasselas i sig själv väldigt neutral doft och smak och speglar mångt och mycket växtplats/terroir. I Schweiz lär det ha högre syra än på många andra platser. Kanske lurades man av nästföljande vin med betydligt högre syra och mineralitet.
21,50CHF
2012 Aphrodine, Petite Arvine (Valais)
Ljusgul ganska tät färg
Rel liten doft med blodapelsin och salmiakmineralitet, växer efterhand
Smakrikt med äpple, apelsin, drygt medelhög syra och karaktäristisk sälta. Bra balans och hyfsad längd. Kunde haft något mer fräschör men gott.
85
Vi har smakat Aostadalens och Les Crêtes Petite Arvine tidigare. Krispigare än kvällens men mineralsältan verkar finnas som en röd (eller vit) tråd i dessa viner.
23,50CHF
2012 Heida du Valais, Albert Mathier & Fils (Valais)
Ljusgul ganska tätt.
Lätt rökiga mineraler, vita blommor, citrus.
Dofterna går igen i smaken. Hög syra liksom i Jurasavagnin + en antydd pepprighet på slutet. Fin mineralitet. Kvällens bästa vita.
86
Heida kallas även Savagnin Blanc, tillhör traminersläktet och lär vara samma som Savagnin i Jura. Lurigt va?
23,50CHF
2012 von Salis Malanser, Riesling-Sylvaner (Graubünden)
Ljus gulvit
Sauvignon blanc-karaktär en masse men minus syra i munnen. Svarta vinbär, kattkiss, krusbär, persika. Något fet yta.
82
Riesling-Sylvaner är bara ett annat namn i Schweiz för Müller-Thurgau som är en korsning mellan Riesling och Madeleine Royal som i sin tur är en korsning mellan Pinot och Trollinger. Var Silvaner kommer in i bilden är en gåta...men så var det före DNA-forskningens tid. Ett tag trodde man att Chasselas var ena anfadern.
17,50CHF
2012 von Salis Bündner, Federweiss, Pinot Noir (Graubünden)
Ljus orangerosa
Lakrits, jod, röda äpplen, lite smultron
Fruktigt av gulröda äpplen, lätt jordighet, fänkål. Drygt medelhög syra.
85
Närmare bestämt vit Pinot Noir, eller ja, väldigt ljust laxrosa. Var det meningen att det skulle vara skalmacererat? Varför och hur länge? Varför kallas det inte för rosé?
Kul att prova men svårvärderad kvalitet.
17,50CHF
2010 Agriloro Oro Bianco, Merlot Bianco (+ lite Chardonnay och Chasselas) (Ticino)
Ljus gulvit
Vita blommor, liniment, Jenkatuggummi.
Lätt bokna äpplen, citrus, viss jordighet, kolarem, knappt medelhög syra.
84
Nu börjar det bli riktigt nördigt och roligt. Vit Merlot!
Även detta väldigt spännande att prova men referenser för jämförelse saknas.
17CHF
Över till de röda:
2011 Dôle, Balavud Grand Cru, Jean-René Germanier (Valais)
Brunröd medeltät
Dammig träig doft med viss kryddighet, röda bär, chark.
Välfatat, rökt korv, drygt medelhög syra, ej så distinkt, lätt glansigt och lite avrundat på tungan., P g a gamay?
84
Dôle är en druvblandning innehållande minst 85% Pinot Noir och Gamay där Pinot dessutom måste finnas till minst 50% av de två.
Pinot Noir och Gamay är de vanligast odlade druvorna i Schweiz och utgör c:a 30% resp 10% av samtliga druvor (både röda och vita)
19,50CHF
2010 Humagne Rouge du Valis, Jean-René Germanier (Valais)
Blåröd medeltät
Hyfsat stor doft, fina fattoner, rosor, blåbär och lite annan obestämd mörk frukt.
Brett anslag i munnen med drygt medelhög syra och lite lättare struktur än väntat vid doft och åsyn. Viss mineralitet.
86-
Mindre vanlig är Humagne Rouge med sina 0,9% av Schweiztotalen. Trevlig bekantskap icke desto mindre.
Korsning mellan Cornalin och okänd druva från Aosta. Ofta lite rustika viner. Det lär förresten finnas ett 50-tal lokala druvor i Schweiz.
39CHF
2011 Cornalin du Valais, Albert Mathier & Fils (Valais)
Mörkblå tät med purpurkant
Blåbär, korint, viol, kryddor, schezuanpeppar.
Blåa bär, mjuk textur, medknappt medelhög syra, diskreta tanniner, hyfsad längd.
86
Trodde baskemig att här fanns lite fattoner, men ack vad jag bedrog mig. Helt ofatat får man reda på efteråt.
Cornalin är en gammal druvsort från Valais med anor från 1300-talet. Numera identifierad som en korsning mellan två druvor från Aostadalen.
24,80CHF
2012 Schiterberger Cabernet Dorsa, Weingut Landolt (Zürich)
Tät rödblå
Liniment, nejlika, eneträ, blåbär och antydd rökighet, allt i både näsa och mun. Lite tunnare struktur än förväntat utan större längd. Lätta till medelmåttiga tanniner.
85+
Även här ett ofatat vin. Cabernet Dorsa är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Dornfelder. Odlas huvudsakligen i Zürichområdet (26 ha). Zürich är f ö en stad som samtidigt är eget AOC (motsvarande Wien).
18CHF
2010 Vinatterieri Roncaia Riserva Merlot (Ticino)
Blåröd med tegelton
Jordgubbssyltburklock med viss järnmineralitet, nejlika, lakritsrot.
Jordgubbar, blåbär, körsbär, frisk hög syra, balanserade fat, måttligt med lite torra tanniner.
87
Äntligen en druva man känner igen - till namnet. I vinet finns det dock inte tillstymmelse till traditionell Merlot. Riktigt trevligt vin med Piemontevibbar. Piemonte (Asti) ligger förresten endast c:a 20 mil från Ticino (Ligornetto).
23CHF
2010 Gantenbein Pinot Noir (Graubünden)
Brunröd knappt medeltät.
Kokt jordgubbe, men annars alltför fatdominerat med kaffe, bränd tändsticka, eneträ.
Samma i munnen men i övrigt balanserat medeltät, medelvisköst, väl sammanhållet och med fin lång syra och längd. Redan efter två timmar ändras karaktären med något minskad fräschör, tydligare fat och en del rotfrukter.
88-
Kändisproducent. Kallas av vissa för Schweiz Romanée-Conti. Munskänken nr 5 2011 har ett reportage för den som vill läsa mer. Jovisst andas det kvalitet med alltför fatdominerat för oss och man undrar hur det här står sig vid lagring? Men så fantastiskt kul att få prova det!
69CHF
Stort tack till arrangör och särskilt till Karl-Bertil för fakta och viner. Mycket trevligt och givande!
Etiketter:
Munskänkarna,
Schweiz,
Specialprovningar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hmm, fast allvarligt. Det blir verkligen två helt olika poster med eller utan all sidoinformation och dina kommentarer. Med bara smaknoterna och poängen upplevde jag det som att du var missnöjd och ganska blasé inför de här vinerna, men med alla intryck på plats kan man nästan ana en mild eufori? Finns mer nyanser än man tror i själva texten.
SvaraRadera/Patrik
Intressant att det blev så tydligt. Helheten blir större än summan av de enskilda delarna. Glädjen i att få chansen att upptäcka något nytt kan vara lika stor oavsett vad man tycker om vinerna så länge kvalitén är såhär pass bra. Instämmer i att poäng och smaknoter utan sammanhang är ganska meningslöst för andra än en själv. Det är väl därför vi båda läser (och skriver) blogg i stället för Cellartracker.
Radera