torsdag 26 december 2013

Vin Jaunes dagbok


Vin Jaune "En Spois" 2006 - Domaine André et Mireille Tissot


7/11
Eh..jaha.
Så det var här man hamnade efter att man öppnats.
I ett kylskåp bredvid tomatketchup. Svensk dessutom. Från Eslöv.
Hedrande...not!
Tur åtminstone att man får bo i Malmö sista delen av sitt liv. Inte som Arbois, men det funkar.
Värdparet verkar dessutom genuint intresserade.
Nu har de väl smakat färdigt för i kväll i alla fall.
Så man får vara i fred ett tag.
Vad gör man inte för att föra traditionerna vidare.
För att göra sig odödlig.

Wow!! Vilka syror! Valnötter, torrt och ändå fruktigt. Fylligt och ändå lättsamt. Ungt och ändå med pondus. Sherrytoner och ändå så mycket tillgängligare utifrån våra preferenser. @cavistemartin tyckte vi skulle glömma det en månad. Låter omöjligt.


19/11
Dags igen, men varför har de väntat så länge? Var de inte nöjda sist? I och för sig helt okej här i kylskåpet. Har förmågan att gå ner i varv, spara energi när det är svalt. Man har ju tränat när man legat under jästtäcket i fatet under 6 år.

Glycerinyta har tillkommit. Jord. Hasselnötter. RX-lim. Salmiak. Curry. Fylligt. Fortsatt hög syra. lite tång och sälta. Varför tänker vi rökt torv? Whisky från Jura? Sablar vad gott! Kan det bli bättre? 


23/11
Ganska behaglig tillvaro. De plockar ut mig då och då, smuttar lite på mig. Verkar njuta. Käkar valnötter och comtéost. Helt rätt!

Konturerna rundas av något. Lite blankare i texturen
Syran alltjämt hög. Jordigheten tilltar.
Lakritsal- o curryfaktorn ökar. Jordärtskockor och majrova. Rädisor minsann.






30/11
Vad tycks? Är jag snygg eller är jag snygg?
Nu kör vi det indiska mundödartricket!

Inne på vecka 4 och nu jäklar börjar det osa curry. I munnen samlas mer umami än i en tomat- och sardellcocktail och smaken i munnen efteråt skulle kunna döda en liten drake men syrorna rensar upp fint och det här vinet går verkligen inte att ta kål på. 



9/12
Jodå. En kork och ett kylskåp är allt som behövs för att hålla mig vid liv vecka efter vecka. Fast jag börjar tröttna lite nu. Snart dags att somna in kanske?

Syran har möjligen mattats av en aning men här finns fortfarande en fyllig curryrondör särskilt i munnen där umanin flockas. En lätt lösningsmedelssdoft verkar infinna sig. Madeiratoner mitt i alltihop?




19/12
Det är nu de flesta tycker att jag borde vara döende. Alls icke. Känner mig pigg och spänstig.

Dagens dofter: Flagnad målarfärg, linoljetrasor, tångruskor, havsbad, vanilj, nötchoklad, 
Guldnougat, kolaremmar, tjärat rep.
Syrorna är intakta och umanin i sitt esse.



24/12
Målet uppnått. Varade ända fram till jul. Gott slut!

Möjligen något mer jordighet i alla fall för dagen. Fortfarande hög syra, fänkål, anis, något mindre balanserad. Det här är ta mig tusan odödligt, men nu är flaskan tom. 
Slutet gott allting gott.




8 kommentarer:

  1. Tack för det kanske bästa inlägget under 2013!

    Swedish

    SvaraRadera
  2. Till yttermera visso är väl Felix' ketchup tillverkad i Fågelmara, Blekinge..? I sådana fall mer jämförbart med Arbois än både Eslöv och Malmö, skulle jag gissa.

    Härligt, nyskapande inlägg i en slött slumrande vinbloggosfär.

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. det här tar bloggeriet till helt nya nivåer...nästan lite nyc-skyline över det hela (inte minst interiörbilden)...

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt inlägg! :-) Vinet låter inte så dumt det heller.

    SvaraRadera
  5. Genialt inlägg! Finns det att få tag på någonstans om man vill testa själv?

    SvaraRadera
  6. Kul om ni tyckte det var läsvärt Man skall ff a inte glömma bort att vinet var utmärkt. SB tillfälliga släpp annars Rosforth & Rosforth i Kph.

    SvaraRadera