måndag 6 januari 2014

Back to basics - Il Molino di Grace Chianti Classico 2010 & Pelissero Barbaresco Nubiola 2008


Vi har spanat och anat en trend att det tenderar bli allt dyrare och finare viner som avhandlas både i blogg- och twittervärlden. Det provas vertikaler av Château d'Ampuis, 50-åriga Vega Sicilia, Brunelloprojekt som är så stora så att man både dreglar och baxnar. Bourgognerna är av finaste slag, champagnerna likaså och Rieslingen är oftast på GG-nivå.
Inget ont i det och en naturlig utveckling kan tyckas, i alla fall för den enskilde vinprovaren som hållit på lite längre än vi, men är det så självklart att utvecklingen bara skall gå i riktning mot toppen av kvalitetspyramiden?
Det är lätt att ryckas med i köp- och provningshetsen av de allra dyraste vinerna men det finns en risk att man tappar sugen om man till slut inte har kvar de riktigt stora vinerna att längta efter. Var sak har sin tid och var och en gör sin vinresa i egen takt. Man får se till att inte bli blasé i förtid.
Visst behöver man ha smakat toppviner lika väl som riktiga bottennapp för att kunna värdera det som finns däremellan, men vinintresset och upptäckarglädjen kan även upprätthållas genom nyfikenhet och lyhördhet i sidled. Även om man ibland gör avstickare till de finaste vinerna måste man fortsätta att upptäcka nya områden, producenter och druvor samtidigt som man fördjupar sig i välkända marker och även följer årgångar av tidigare guldkorn.
Man kan få vinkickar utan att det behöver kosta skjortan.

De här båda trotjänarna har lovordats av oss tidigare och har under hösten inköpts i nya årgångar.


Il Molino di Grace Chianti Classico 2010
Mörkt rubinrött med lätt blåstick.
Redan vid första karaffsniffen tickar lustcentrum igång trots lite oväntad fatighet med svaga iglookolatoner o skokräm som efterhand drar mer åt våtrumstapet och en antydan till kakao. Faktum är att vi tänker fatad Barbera vid första doftintrycket tills allt faller på plats i munnen med mörka kärva körsbär, svart te, viss örtighet, drygt medelhög syra och ganska rejäla tanniner, kanske mer än väntat för att vara sangiovese.
Vinet är lite grövre, råare och känns mer fatdominerat än vad vi minns tidigare årgångar i motsvarande skede. Här saknas dock den rostade eken och med några år på rygg lär faten integreras och frukten mogna fram, men redan nu är det alldeles förträffligt särskilt på matbordet. Pelissero Barbaresco Nubiola 2008
Mörkt rubinrött.
Omisskännliga nebbiolomarkörer som domineras av linolja, duschdraperi, viol, Lakrisal, lite tjärpapp och örter. Frukten hittas främst i smaken och är den traditionella blandningen av mogna jordgubbar och mörka körsbär kryddat med än lätt dos järnmineralitet och små granskott. Frukten är dovare än 2007 års modell och faten något mer markerade men med en behaglig lättrost som säkerligen kommer att integreras fint med frukten efterhand.
Syran är hög och visst finns tanninerna tydligt närvarande men biter inte till överdrivet vasst.

Ungt och lite ruffigt som det är nu men andas kvalitet och fungerar helt klanderfritt redan. 


12 kommentarer:

 1. Lysande inlägg! Som sagt så är det väldigt lätt att dras med. För egen del så har jag så pass liten kunskap att jag borde ha en köpgräns på 200 kr (pärlor åt svin eller nåt). Men så sitter man på barolobrunello och kikar på prestigebarolos från -78. Nåja, drömma gör (och bör) man. Bra med dessa tips.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Först och främst, tack för en välskriven och inspirerande blogg! Bor i Stockholm men är för tillfället på släktbesök på västkusten och tänkte göra en liten minisafari till Köpenhamn i veckan. Vet ni om man kan hitta Nubiolan på vilken Superbest som helst eller är det den omtalade i Charlottenlund som gäller? Har ni också tips på ställen som har ett hyggligt utbud med Juraviner?

  /Oskar

  SvaraRadera
 3. Oskar - En lista på Vinikassevis' återförsäljare: http://vinikassevis.dk/forhandlere/forhandlere.asp och gott om Jura finns hos kronevin.dk.

  Gott om visdomsord i ingressen, Lessrof! Kunde inte sagt det bättre själv.
  Il Molinos CC brukar jag också uppskatta, trots ganska tydliga barrique-avtryck.

  /Patrik

  SvaraRadera
 4. Tack Patrik. Får se om jag kommer längre än till Fabio:-) Så mycket vin, så lite tid...

  SvaraRadera
 5. Tack!
  Oskar - De flesta Superbest brukar ha Pelisseros Nubiola. T ex Superbest i Tårnby nära brofästet liksom butiken på Wermlandsgade (nära Fabio) som har ett bra utbud. Kommer du norrifrån är nog Charlottenlund bäst. http://www.superbest.dk/find-butik
  Patrik - inte minst du hjälper till att hålla ens fötter på jorden och hitta italienska godbitar både på höjden och bredden.

  SvaraRadera
 6. Och faten integreras så väl i Il Molino di Grace! Har fortfarande 2004:an och den är strålande just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter hoppfullt. Det har ju varit så med 06 i alla fall. Har kvar en som jag håller på lite till.

   Radera
 7. Guran i vinkällaren6 januari 2014 16:32

  Handbroms är bra (i backar) och att lätta på gasen ibland (annars gör man som mig kör av vägen) för att inte bli "fartblind". Bra och klokt inlägg på det nya året - det andas förnuft och balans. Brukar själv stanna upp och vaska fram en bra till storartad muscadet (t.ex. Luneau-Papin - finns hos Atomwine) att sippa på eller ta fram till en fisksoppa o.dyl. Passar bra utan att kosta "skjortan". Köp gärna lådvis då de håller otroligt länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se hur länge det varar... Man måste försöka hitta en rimlig balans i alla fall. Tack för tips. Muscadet är under luppen.

   Radera
 8. Oscar, notera att det finns flera superbest i charlottenlund. Den på jägersborg allé er helt ok medens superbest på ordrupvej är gamla GOVA( goda varor) som har konverterats til superbest. I GOVA hittar du som offset väldigt fina överraskninger tx i dec såldes DP 04 till 750 DKK etc

  SvaraRadera
 9. " är det så självklart att utvecklingen bara skall gå i riktning mot toppen av kvalitetspyramiden?"
  Tyvärr ja. Mera vil ha' mera. Altius, citius, fortius. Men, men, men: kanske, kan man vara tursam och uppleva at efter många judo år, med den finaste grad, den 12. dan (grad) af svart bälte, börjar man återigen med den enkla vita bælt och finnar utmaning och "kick" i viner "di seconda fascia" som Pietro Majnon brukar säga.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Auri sacra fames!
   Målet är ingenting - vägen är allt.
   Omväxling förnöjer.
   Osv, osv
   Man kan i alla fall försöka skynda långsamt så att man hinner njuta och inte missar något viktigt.
   Äter man oxfilé varje dag tröttnar man ganska snabbt och längtar efter husmanskost.

   Radera