fredag 10 januari 2014

Wind Gap 2010 Sonoma Coast Syrah


Hur var det nu vi sa? Skulle man röra sig i horisontellt eller vertikalt i kvalitetspyramiden?
Äh, inget är svart eller vitt här i livet så vi rör oss snett uppåt västerut.

Kalifornien har för oss varit liktydigt med överviktiga muskelpaket som dryper av syltburkar och rostade vaniljstänger.
Den sedvanliga amerikanska måttfullheten med andra ord.
Men något verkar ha hänt. Frankofiler har tidigt känt milda brisar från ett elegantare USA och vi måste naturligtvis ge den här svalare kaliforniska vågen en chans.

Wind Gap 2010 Sonoma Coast Syrah 
Inte för vi att vet om detta är något "naturvin" men visst är det första vi hittar en liten biomarkör. Annars domineras doftintrycket av en lätt rökighet, kryddiga fattoner, eneträ, grankottar, tallbarr, pors, oliver och rosmarin. Bakom denna örtmatta döljer sig både svarta vinbär och björnbär. I munnen finns en lite oväntad antydan till grön ton och minimal beska som stör något. I övrigt har vi inga invändningar. Svalt med riktigt hög syra och en fin björnbärssyrlighet, tydliga om än ganska beskedliga tanniner, lätt kryddpepprighet och ett balanserat fint syrahuttryck överhuvudtaget. Dag två har grönkvistigheten försvunnit, texturen är ännu lenare på tungan men den höga syran kvarstår. Dag fyra är det plattare och fat o kanel dominerar igen.

Jodå. Gränserna mellan USA och Europa suddas delvis ut för oss. Här kan man ju hitta ett både typiskt och eget uttryck i vinet som inte döljs av bränt trä, syltig frukt och vanillinpulver. Utifrån vad vi druckit senaste året skulle man närmast kunna karaktärisera detta som en korsning mellan Simon Mayes syrah och någon av Clos Rougeards Cabernet på en kvalitetsmässigt lägre, men fortfarande hög nivå.
Det svala Kalifornien ger mersmak.

Läs mer här

$41.99 hos Chambers Street Wines som överhuvudtaget har ett fint utbud av bra viner om man är i New York.

2 kommentarer:

  1. Korsning mellan Simon Maye och Clos Rougeards låter ju inte illa. Fast det är jäkligt mycket Kalifornien också. Skörd framåt november och ändå den här munkänslan och balansen. Underbara grejer... Blev det fler godsaker i NYC?

    SvaraRadera
  2. Ja det var kul att upptäcka detta! Tack för tips! Hittade några Finger Lakes Riesling och som sagt Domaine de la Cote PN. Arnot-Roberts Trosseau + Syrah och en Copain PN kom också helskinnade med hem :)

    SvaraRadera