fredag 31 januari 2014

Elvio Cogno 2006 "Vigna Elena" Barolo Riserva


Det är kanske inte allom bekant att det finns så många som 11 kommuner i Piemonte som gör viner med benämningen Barolo DOCG. Förutom självaste Barolo har vi Castiglione Falletto och Serralunga d’Alba samt delar av kommunerna La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Verduno, Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour och Roddino. Naturligtvis är det ju de fem första man oftast brukar tala om men man skall inte räkna bort Burlottos Verduno, eller för den delen Novello i sydväst där Azienda Agricolo Elvio Cogno har sin hemvist.
I dag är det Elvios dotter Nadia Cogno och maken Valter Fissore som driver vingården. 11 ha vinmark som man bland annat använder till att på klassiskt manér tillverka kvällens Barolo. Gjort på "rosé" en särskild klon av nebbiolo, ståltanksmacererat 30 dagar, därefter lagrat på 40 hl stora slavonska ekfat innan det hamnar i flaska.

Etiketten gjord av Elvios barnbarn Elena när hon var tre år för närmast tankarna åt franska naturvinmakares etikettdesign men man skall icke låta sig luras. Det här är i högsta grad klassiskt och tidlöst elegant.

Elvio Cogno Barolo "Vigna Elena" Riserva DOCG 2006
Transparent rubinröd färg med antydd något dov tegelton. Ren fin doft och smak med nykokt jordgubbssaft, klarröda körsbär med krossade kärnor varvat med nymalen sötmandel, en nypa fin tobak, nytuggad lakritsrot, spetsen på en tjärad repstump och möjligen en kaffeböna. Ganska finlemmat om än ungdomligt kraftfullt med både rejält hög syra och frasiga finsandiga tanniner. Allt uppbackat av en skönt fruktig ryggrad som skapar balans och gör att det här kan drickas både nu och många år framåt.
Mio Dio så gott!
Vi tassar runt i 93-poängsklassen.
Minst. 

4 kommentarer:

 1. är det snön som skapar sug efter redig nebbiolo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. - Du Vinosapien - ka' Du sige mig – hvornaar smager en Barolo bedst?
   - Hvergang!

   Radera
 2. Låter sannerligen smasko! 93 Lessrofare ger vid handen, nu ska vi se; åtminstone 101 Gallonisar!

  Skämt åsido, vet du från vilken/vilka backar man hämtar druvorna till Elena? Kanske en blandning, som det står; "only in good years"? Den andre Novelloproducenten Le Strette spelar en hel del på kraft, även det mycket trevliga prylar.

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte lyckats hitta detaljerna. Affärshemligheter? Märkligt också att det på hemsidan inte nämns något om denna Riserva-variant. Bör ju per definition ha lagrats mer än 36 månader på fat. Kanske får man satsa på att Wallraffa på plats i stället för att Lessroffa på internet om man vill ha mer info.

   Radera