onsdag 19 februari 2014

Snabbprovning med Andrea Calek och Vin & Natur


Som två oljade blixtar slinker vi in på malmörestaurangen Bastard. Ett vitt, tre röda och 45 minuter senare måste vi ge oss iväg igen efter att snabbt ha träffat Emil från Vin & Natur som mött upp tillsammans med vinmakaren Andrea Calek. Han presenteras som tjeckisk desertör som blev vinbonde i Ardéche väster om floden Rhône. Ekologiskt certifierade vinmarker i kommunen Alba la Romaine
Enligt uppgift inga tillsatser i vinerna utöver 100% druvor. Själv berättar han att han bara jobbar med gamla ekfat. "Vin skall inte smaka ek"...

Blanc 2009
100% Viognier. Tre år på gamla ekfat.
Vita blommor, äpplejuice och vafalls - lite knaperstekt bacon?? I munnen sötlakrits och clementin/mandarin. Minimal oljighet på tungan, trevlig mineralitet och bättre syra än förväntat för viognier men en gnutta slutbeska. Gör sig nog bäst till mat.

Babiole 2012 (60% grenache, 40% Syrah)
17 dagar maceration carbonnique, endast glasfibertank ingen ek.
Ren fruktig doft. I munnen ganska stram lätt kryddad frukt med små charkskivor . Medelhög syra en del lite stjälkiga tanniner och svag beska. Ganska enkelt, småtrevligt lättdrucket.

Chatons de Garde 2011 (100% Syrah)
Vi går upp ett snäpp på kvalitetsskalan. Här har druvorna kolsyremacererat i 1 månad och efter jäsning vilar vinet ett år på minst 3 år gamla bourgognefat.
I doften en flyktig jästighet som försvinner ganska snabbt. Svagt rökig mineralitet med kalk och kamferolja. Lite platt obestämbar blå frukt men bättre strukturerat än föregående. Medelhög syra och kanske en viss eldighet? Lätta tanniner som inte gör så mycket väsen av sig. Känns knutet och tilltäppt. 

Pénultième 2011
3 månaders maceration, 18 månader på gamla fat.
Ren lite sötaktig fruktassociation i näsan med slingor av rimmat fläsk, gummi, sötlakrits och örter. Bättre fokuserat med något högre syra och tightare tanniner. Björnbär och vildhallon men ingen sötma som vi trodde. Lätt kanelkryddighet och kalkmineralitet. 
Det här var inte alls dumt. Kvällens bästa. En matbit till det så..

Andrea Calek
4 kommentarer:

 1. Instämmer... Pénultième var verkligen bra. Elegant men tät tanninstruktur - Andrea Calek menade själv att tanninerna blir mindre markerade efter tre månaders maceration än efter en...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Pénultième var väl det man kunde tänka sig att köpa själv, men visst är det överhuvudtaget kul med de här små och inte så kända vinmakarna och även deras opretentiösa viner. Tänk om svenska folket kunde njuta av en flaska Babiole som snackevin i stället för att kolka i sig kändisflaskor från Chile eller Sydafrikanska lågbudgetboxar...

   Radera
  2. Snackevin för 180 spänn? Vem är du ... Marie Antoinette? ;-)

   Fast visst hade det varit trevligt om fler drack omsorgsfullt tillverkade viner, men just den här typen av nischviner är väl inte realistiskt sett till pris och tillgänglighet.

   Radera
  3. Ja okej, jag kanske skulle kollat priset först :) Tyvärr blir de lite väl högt prissatta här hemma, säkert minst det dubbla mot på plats. Oavsett vilket är min ståndpunkt att man generellt bör dricka mindre mängder vin men av högre kvalitet.

   Radera