söndag 9 februari 2014

Vinregionen Savoie - Jean-Yves Péron, "Côtillon des dames" 20111860 vid freden i Turin annekterades den historiska regionen Savojen (på franska Savoie) av Frankrike och delades upp i Haut-Savoie och Savoie. I det moderna Frankrike är båda dessa departement numera delar av regionen Rhône-Alpes som gränsar till både Schweiz och Italien. Haut-Savoie är kanske mest känt för skidorten Chamonix och europas högsta berg Mont Blanc, men man odlar även vin liksom i Savoie.

Båda departementen ingår i AOC Savoie (tidigare Vin de Savoie) som är den stora övergripande appellationen för rött, vitt, rosé och pétillant. Dessutom finns AOC Rousette de Savoie som egen appellation för enbart vitt vin gjort på druvan Altesse.
C:a 75% av Savojens viner är vita vilket kanske inte är så förvånande med hänsyn till det kyliga klimatet med ett årligt temperaturgenomsnitt på c:a 10° C, vilket innebär att blå druvor har svårare att mogna ut. Den vanligaste gröna druvsorten är högavkastande Jacquere medan Altesse (lokalt även kallad Rousette) anses ge generellt mer högkvalitativa viner. Det odlas också mindre mängder Bergeron (=Rousanne) och i ökande omfattning Chardonnay. De röda viner som finns är ofta i en lättare stil och görs i huvudsak på Gamay, den lokala druvan Mondeuse och Pinot Noir. Naturligtvis finns det även en hel del diverse lokala druvsorter men dessa får utgöra max 10% av den enskilde vinodlarens mark.
I AOC Savoie finns 17 crus som får lägga sitt vinmarksnamn till appellationen. De största är Apremont och Abymes innefattande endast vita viner gjorda på Jaqueres.
Mer detaljer om Savoie som vinregion finns bl a här och här.

Även om Jacquere ger hög avkastning anses kvalitén på vinerna ha blivit allt bättre med åren liksom Savojens generella rykte som vinregion. Huvuddelen konsumeras lokalt och tyvärr är det svårt att få tag på vinerna. Pétillant i Köpenhamn har en del. Bland annat denna från Jean-Yves Péron gjord på just Jacquere.

Jean-Yves Péron - Côtillon des dames 2011
Ofiltrerat beslöjat med en ganska djup orangegul färg. Viss gulblommighet och en orientalisk kryddighet med kanel, nejlika och muskot. Medelfylligt med hög syra som från omogna gröna äpplen och apelsinjuice. Här finns en viss juraliknande prägel av hasselnöt och en antydd oxidation men utan gödselstackar eller liknande biotoner. Att döma av utseendet borde det finnas lite kolsyrespritsighet men av det känner vi intet. Kanske slipas det bort av jästslöjorna.

Prototypbilden av ett vin från Savoie gjort på Jacquere anses vara ett lätt, rent och lite alpluftsflyktigt vin med låg alkoholhalt. I det här fallet stämmer det mest vad gäller det sistnämnda med sina 11,8 % alkohol. På egen hand känns det emellertid något grövre tillyxat och robustare än förväntat. Fast varför inte? Det är väl till mat som de här vinerna är tänkta? Det passar i alla fall förträffligt till vår pasta med rökt lax och grädde och visst är det skönt med viner som inte är tillrättalagda.

2 kommentarer:

  1. Kul och intressant att få läsa lite om Savojen! Mitt samlade intryck är att det kan vara en småkul, men knappast omistlig vinregion. Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert en klok slutsats. Det lär ju aldrig bli någon toppregion men har man tur kan det kanske vaskas fram något litet guldkorn om man gillar opretentiöst svalodlat med syra som vi. Det känns som en naturlig väg att utforska vidare om man gillar Juraspåret.

      Radera