fredag 11 april 2014

Domaine Gérard Villet Cépage Poulsard 2010


Plötsligt känner vi en våldsam längtan efter Poulsard.
Domaine Gérard Villet har aldrig varit den största, däremot den första producenten i Arbois att ställa om sina vinmarker till ekologisk odling. Först ut var de 3 ha La Mailloche som han ärvde av sin svärfar 1988 och där man numera är granne till Domain de l'Octavin. Druvorna såldes de första åren till Juras största vinproducent Henri Maire. 1990 var den första egna årgången och härefter har Gérard och hustrun Christine fortsatt att göra sitt vin själva.
Totalt har man 5,4 ha vinmark fördelat på 2,7 ha Chardonnay, 1,1 ha Savagnin, 0,9 ha Poulsard, 0,4 ha Pinot Noir och 0,3 ha Trousseau.
Vi har fått tag på deras Poulsard från 2010. En årgång som i Jura kännetecknades av små skördar men generellt god kvalitet, särskilt för Chardonnay och där man fick selektera druvmaterialet ganska hårt för de röda vinerna.

Domaine Gérard Villet Cépage Poulsard 2010
Här finns en svag inledande reduktivitet men efter några timmar i karaff återstår endast en behaglig svag doft från gamla stora träfat inflätad i en lättsam blandning av smultron, jordgubbar, viol och en liten touch av svarta vinbär. Även i smaken råder balans mellan bärig frukt, orientalisk krydda med nejlika, kanel och zsechuanpeppar, hög fin syra och tillhörande skön kalkmineralitet samt en lätt men i högsta grad bärande struktur. Den svaga slutbeskan vi förnimmer i tidigt skede försvinner under kvällen. 

Det här är riktigt bra. Okomplicerat och ändå komplext. Lättsamt, drickvänligt, balanserat och av god kvalitet. Som en bra Poulsard skall vara.
Önskar vi hade fler flaskor som hade kunnat ligga till sig lite. Eller korkas upp till sommarens kvällar efter en dags luftning.

2 kommentarer:

 1. Det lyder virkelig godt! Jeg har kun smagt én poulsard, men det er årets vin til nu og nok til at vække vildt begær efter mere på druen. Det var Tissot's VV også fra 2010. Jeg må se om jeg kan få fat i Villet! Kender du et vandhul?
  VH Niels

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska du absolut göra! Detta köpte jag hos Kronevin i höstas. Hoppas det finns kvar.

   Radera