måndag 21 april 2014

Seehof Scheurebe Westhofener Morstein Trockenbeerenauslese 2011


Hur ofta dricker vi Scheurebe?
Hur ofta dricker vi Trockenbeerenauslese?
Hur ofta skriver vi om söta viner på bloggen?
Aldrig.
Aldrig.
Aldrig.

Jo förresten, vi har tidigare provat en Spätlese och en Auslese gjort på Scheurebe från samma producent, men annars är detta ingen druva som utforskats närmare. Det får vi råda bot på.

Druvan som även kallas Sämling 88,  växer huvudsakligen i Tyskland och Österrike och har fått sitt namn efter sin skapare Dr Georg Scheu, vars tanke var att korsa Riesling och Silvaner. Även om parningsakten blev lyckad måste ändå något ha gått snett, eftersom senare DNA-analys visat att Riesling visserligen utgör den ena halvan av föräldraskapet men den andra partnern är okänd.
Scheurebe används till både torra och söta viner även om den generellt anses göra sig bäst i det senare fallet. Syramässigt ligger den något lägre än Riesling. I Tykland odlas den mest i Rheinhessen, Pfalz, Nahe och Franken.

Det här lilla mästerverket från Weingut Seehof i Rheinhessen, har en sockerhalt på 210 Oechslegrader och uppges av producenten kunna lagras i 50 år. Så länge räknar vi inte med att leva och gör vi det lär smaklökarna kräva ännu högre sötma för att överhuvudtaget reagera. Sannolikheten att man serverar Eiswein på sjukhemmet är minimal och därför tycker vi det är säkrast att prova redan nu.
37,5 cl och endast 7% alkohol räcker för att smutta på hela påsken.

Scheurebe Westhofener Morstein Trockenbeerenauslese 2011
Underbar doft av botrytis och honung ringlat över en komplex fruktkompott med melon, persika passionsfrukt och svarta vinbär. Frukterna kommer igen i olika lager i munnen med ett tillägg av lite blodgrape. Trots den höga sötman blir viskositeten inte överväldigandeMinsann om vi inte hittar en liten ungdomens spritsighet som friskar upp mitt i det lätt simmiga. Syran balanserar upp fint och hade den bara varit något högre så hade vinet redan nu tillhört toppskiktet utifrån våra preferenser. Å andra sidan är vi inte kompetenta nog att bedöma hur vinet är efter de där 25-50 åren när sötman väl har integrerats. Kanske tillhör det den yttersta eliten då.


Varför dricker man inte detta oftare? Det är ju gudagod nektar även om vi säkert borde ha väntat en sisådär 20 år med att öppna flaskan.
Köpt på vingården för 22€ 

4 kommentarer:

 1. Well, you know what they say? You never really own a trockenbeerenauslese! ;-) Kul att ni provade en TBA, de är ju ganska sällsynta. Själv har jag några från Mosel, som jag inte vågat prova ännu. Men det är nog på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gav mersmak! Satt som en smäck till den här tyska blåmögelosten med det italienklingande namnet Montagnolo Affine hittad på Ica Maxi... http://www.specialityfoodmagazine.com/content/product_news/best_cheese_in_the_world

   Radera
 2. Spännande! När var det ni besökte Florian? 2012? Har du bloggat det?

  Då hösten 2011 fick vi köpa detta lilla underverk för €16 à 50 cl:

  cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1263255

  Kanske har Tom sålt den också, tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket vin för pengarna låter det som! Kan tänka att det når ytterligare höjder när syran skruvas upp ännu mer av Rieslingdruvan. Vi var där 2012 obloggat. Har även en Steingrube Riesling Beerenauslese 2011 liggande som vi fick ge 17.50€. Vet inte om Tom sålt. Minns inte att jag sett det.

   Radera