söndag 13 juli 2014

Bloggvinprovning kapitel 8


I vilket våra hjältar går i gång på taggtrådsvassa österrikare, limångande spanjorer, juradoftande juraviner och traditionella italienare.


La Mussia Barbera d'Asti 2012
Ung ren Barbera med hög drickbarhet. Utmärkt bruksbarbera som hjälper till att digerera den fantastiskt goda salsiccian.


Dettori Bianco Romangia
I näsan apelsinblommigt. Det mumlas moscato, själv tänker jag malvasia men visar sig vara 100% Vermentino från Sardinien, vilket kanske stämmer bättre med munkänslans oljighet, mineraler och knappt medelhöga syra. Apelsinskal, lätt beska tillkommer + att det känns något alkigt. Till maten ja, annars nej.


Jean-Claude Credot Chardonnay 2012
Ganska liten doft med lätta piggelintoner. Underbar sälta, lite glatt textur som ger lite savagninvibbar tillsammans med den drygt medelhöga syran. Enkelt vin av högsta kvalitet. Köpt på plats i Château-Chalon. Osannolikt att det bara kostar 6€ hos vinmakaren som f ö är kusin med Philippe Bornard.


Bursin Zinnkcepflé Alsace Grand Cru 2011
Vissa viner känner man igen ursprunget på men kan inte sätta fingret på vad det är. Alsace brukar vara så för oss. Det här är aromatiskt med lite blommig sötma, honung, sälta, päron och grapefruktbeska.
Koncentrerat men förvånansvärt klen syra och ger inga vibbar av den Riesling det faktiskt är. 


Egon Müller Wiltinger Braune Kupp Riesling Kabinett 2009
Egon Müller har tydligen mer än en vingård. Den här är knappast sämre än mer kända Scharzhofberg. Förförisk moseldoft med lätt petroleumarom, druvighet, blodapelsin och en gnutta ingefära. Underbar mineralitet, lätt spritsigt och den där perfekta fin balansen mellan syra och sötma. Livsfarligt gott och läskande. 


Michael Gindl Sol 2010
Passande namn till detta solgula vin. Näsan möter jordig nypotatis och rättika. I andra ringhörnan snackas det våt askkopp och visst finns det, men ff a hittar man citrus, oxidationstoner, fantastisk syra, nästan rökiga mineraler, lätta taninner och en bra längd. Jag är golvad som av den finaste savagnin sous voile. Tänker ändå chenin blanc, naturligt från Loire.
Va?? Österrike! Grüner Veltliner! Kvällens vin hittills!


Domaine Salvadori Côtes du Jura Tradition 2011
Behaglig juraaromatik från gammal ek. Svagt oxiderat av de 40% savagnin som ingår och som legat sous voile. Resten Chardonnay från ståltank.
Glatt yta hög syra medelfyllig struktur och ännu ett fantastiskt prisvärt vin från Château-Chalon. 9€ är löjligt billigt.


Els Bassots Conca de barbera 2011
Ljus bärnsten. 
Lätt rökighet och svaga limtoner och bokna äpplen varvat med lite gammalt trä. Mkt hög syra äpple lätta tanniner och trätoner. Åter tänker vi Chenin Blanc från Loire. Det är ju knappast Sydafrika och var görs den annars. Jaha..Spanien. Överraskingarnas tid är icke förbi. Vi gillar den här sinnesöppnande stilen. Oooh så gott!


Trinchéro Palmé 2007
Ännu ett vin med underbar bärnstensfärg nu i mörkare nyans.
Viss mognadton, svag beska lätta tanniner, lite apelsinskal men med låg syra. Lite mer av den varan så hade denna italienska skalmacererade chardonnay varit hemma hos oss också.


Az Agr Carussin Felice 2012
Två ultranaturviner från trakterna kring Barbaresco. 
Det första domineras av jordgubbar hög syra lite ruffiga tanniner. Lätt bärig frukt. Elegant. 30 dagars maceration. Slurp!

Det andra är samma vin men med 150 dagars maceration!
Dovare med mörka körsbär lätt mogna jordgubbar i doften. Jordgubbar. Mkt tanniner. Lätt beska.Viss värme. Tja..
Kapsylerna antyder att dessa viner skola drickas, icke sparas.


I Fabbri Terra di Lamole 2010
Blev skum när jag doftade på korken där det verkade ha läckt vin vid sidan men vinet varken doftar eller smakar korkat. Men här finns absolut en defekt. Det ska inte finnas petroleum och platt frukt i det här. Omprovning anbefalles.


Vin de Bellet Clos Saint Vincent Vino di Gio Rouge 2010
Minimal Provenceapellation nära Nice. Lätt smörig doft med dilltoner. Medelhög syra. Lätt visköst och lent på tungan med snälla mjuka tanniner. Biodynamiskt, endast 600 flaskor och inte minst kul att prova druvan folle noir men gillar inte riktigt malolaktiska delarna här.


Muhr-van der Nieport Spitzerberg 2006
Blaufränkisch från Carnuntum. Metallisk doft med granskott, pors, örter och gräs. Svag beska, medelhög syra, medeltanniner. Ngt slätstruket enligt vår syn på saken. Andra det är förträffligt.


Dard & Ribot C'est le printemps Crozes-Hermitage 2013
Rödblå medeltät. Klassisk vitpepparpudrad örtighet med blå blommor och blå bär. Lätt o lite grönstick. Hög syra. Inte mycket tanniner att tala om.
Har nog aldrig druckit så ung Crozes-Hermitages förr. Sällan så god heller.
Klunk-klunk-klunk!


Bernard Baudry La Croix Boissée 2011
Blåfruktigt, medelhög syra och rejält med finpulvriga tanniner, en del mineraler och kalk. Allt borde få oss att gissa Cab Franc och Chinon men blir förvirrad av kakao kryddor och granskott. Cab Fr kan vara knepig ibland tills man får facit. Då är det löjligt självklart. Bra vin från bra producent, skulle kanske önska mindre trä, fler år och mer luft.


Monteraponi Baron Ugo 2010
Det här var lika bra som första gången vi provade på plats. Lite förvånande med viss utveckling men behaglig lätt bärig frukt fin hög syra och en burgundisk touch.


Salicutti Brunello di Montalcino "Piaggione" 2008
Lite skokräm över körsbär och jordgubbar, bra syra och fruktmognad som kan tolkas som en minimal sötma. Sågas av vissa kring bordet pga detta. Trist för dem. Det här är bra. Ska drickas på egen hand med mat bara.


Domaine Tempier Bandol 2001
Lätt jordig källar- och korkliknande doft med svagt misstänkt defekt även i munnen. Fast jag är ganska ensam om att tycka så.


Renato Ratti Rocche Marcenasco Barolo 1998
Torv tång tjära rosor tämligen mörkfruktigt något utvecklat men mycket vitala syror och tanniner. Gissar Serralungha men det är ju La Morra. Så bra det här var!


Giulia Negri Pinot Nero 2012
Friskt lättdrucket och italiensk så det förslår med körsbär och ljusa hallon, fin syra men inte mycket pinositet.
Svårt att inte tycka om det här.


Ferrando e C, Carema 2007
Nebbiolo från norra Piemonte är underskattat, eller når helt enkelt inte oss lika lätt som Barolo och Barbaresco. Det här ger mig Burlottovibbar. Tjära salmiak jordgubbar. Lätt och elegant med fina syror och ganska diskreta tanniner. Ett underbart vin. Kvällens röda i konkurrens med Monteraponi.


Bera Canelli 2013
Moscato d'Asti anbefalles å det varmaste till efterätt. Lågalkoholigt och vederkvickande. Just den här är dessutom fantastiskt bra. Päronsplitt, persika, jasmin och lätt nötighet. Behaglig sötma.


Rinaldi Bricco Cardogno 2010
Ännu en Moscato d'Asti. Denna lite torrare än föregående men ändå så persikofruktig och fin.  


Vilka viner! Vilken mat! Tusen tack Italienska Viner för det och naturligtvis ni andra: Finare Vinare (där ni kan läsa mer), @VinosapienCom, @FGngen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar