fredag 4 juli 2014

Monteraponi - ännu en chiantihöjdareDen trogne läsaren har kanske anat att ett återkommande tema i sommarens bloggposter är hög höjd, men här finns faktiskt mer bakom än så. Variationen och komplexiteten i vårt skrivande är enorm (självironin också...). Förutom de subliminala budskapen som förhoppningsvis får er att längta ut i Europa skalar vi av skikt efter skikt av överraskningar som vore det ryska dockor eller rödlök. Fantasin flödar: Vin, resa, Italien, ekologiskt. Sen börjar vi om. Vin resa osv. Det vi kanske mest vill förmedla är egentligen ett annat övergripande tema:
Inte allt för stora kvalitetsproducenter som det inte skrivits allt för mycket om

Monteraponi nära Radda in Chianti hittade vi av en slump när vi förstrött bläddrade i twitterflödet. Det där med ekologiskt odlad Sangiovese och hög höjd räckte för att vi skulle fastna.
Plötsligt är vi här!


Egendomen med samma namn som kullen den ligger på, har anor från 900-talet och tillhörde ursprungligen dåvarande guvenören i Toscana, greve Ugo. 1973 köptes den av Michele Bragantis föräldrar som en investering. Byggnaderna var i dåligt skick men har restaurerats genom åren och numera erbjuder man lägenhetsboende förutom sin egentliga verksamhet med vin- och olivoljeproduktion. Här finns 150 ha mark varav huvuddelen är skogsbeklädd och endast drygt 10 ha används till vinodling. De stora ägorna och avsaknaden av grannar innebär att vinmarkerna inte blir kontaminerade av andras kemikalier vilket ibland kan vara ett problem för andra ekologiska odlare.

Man har lite Malvasia och Trebbiano men annars är det de klassiska blå Chiantidruvorna som odlas här.
Totalt tillverkas c:a 45000 flaskor vin per år varav huvuddelen är rött. Första årgången var 2003 så egentligen vet man inte hur länge vinerna håller.
Naturligtvis används inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödning. Avstjälkning sker med en maskin som (poängterar man två ggr) egentligen används till Pinot Noir och är extra varsam för att inte krossa de känsliga tunna skalen. Sortering för hand, bara cement och stora fat, ingen tillsatt jäst och ofiltrerat, bla bla bla, ja ni kan det där.
Och som vi älskar de här gamla cementtankarna!
Michele själv har fullt upp med arbete så det blir mest ett kortare snack efter rundvandringen innan hans Alessandra  möter upp och håller i  provningen. 

Monteraponi Chianti Classico 2012 
95% Sangiovese, 5% Canaiolo från olika marker på 450-570 m höjd. Skalmaceration minst 25 dagar, ingen tillsatt jäst eller temperaturkontroll. Lagring 16 månader på stora franska och slavonska ekfat innan 1 månad på cement för sedimentering innan det ofiltrerat tappas på flaska.
Mycket elegant, burgundisk men möjligen lite tunnfruktig och utan tillräcklig struktur för längre lagring. Ren, fräsch, slank, lättdrucken med hög fin syra och små mjuka tanniner. 
Slurp!

”Il Campitello” Chianti Classico Riserva 2011
90% Sangiovese, 7% Canaiolo, 3% Colorino.
Skogen skiljer av Il Campitello från de övriga vinodlingarna. Stockarna 420 m ö h planterades för drygt 40 år sedan på galestrodominerad jordmån (silex, lera, kalk). Även här naturlig jäst, ingen temperaturkontroll, cementtank, maceration 30-35 dagar, 36 månader på stora franska och slavonska ekfat och sedan 3 månader på betong innan flasktappning utan filtrering.
Ganska bredbasigt utan att bli "blurrigt" och med ett sangioveseuttryck åt det dovare blårödfruktiga hållet. Drygt medelfylligt och en stadig struktur med mer utmognad frukt (kanske årgångspräglat). Mer kraft än finess men med hög syra och ganska silkiga tanniner. Avnjutes med mat.

”Baron' Ugo” Chianti Classico Riserva 2010
Även här 90% Sangiovese, 7% Canaiolo, 3% Colorino men vinrankorna är 39 år gamla och planterade 570 m ö h på huvudsakligen alberesejord (magrare med mer kalk). Tillverkningsmässigt samma förfarande som ovan men 30 dagars maceration. Efter 36 månader på 30 hl Allier- resp slavonska ekfat ligger det till sig 1 månad på cement och 5 månader på flaska. Provningsflaskan öppnades för en vecka sedan och har bara konserverats med vacuumpump och vi är lätt skeptiska tills vi provar. 
Det här känns som en riktig klass-sangiovese om man gillar de elegantare vältrimmade varianterna med burgundisk finess. Rent och klart i både färg och uttryck med ljusröda körsbär, svagt jordiga mineraler, örter, te och underbart hög syra som matchar den tanninrikedom som sangiovese faktiskt kan ge. 
Ååh så gott!

Idala gård har sålt standardchiantin tidigare men vet inte om man gör det fortfarande.


3 kommentarer:

 1. I VINI DELLO STIVALE kommer att inleda ett samarbete med Monteraponi under sommaren/hösten.
  Hemsida hittar ni här www.italienskaviner.se
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen som helst connection med ovanstående, bör med emfas påpekas.

   /Patrik

   Radera
  2. Baron' Ugo är en av mina absoluta sangiovesefavoriter. Bourgogne är på pricken när man ska beskriva vinet!

   /JSilfver

   Radera