torsdag 26 juni 2014

På toppen av La Morra - Giulia Negri & Serradenari


Vi har nog sagt det förr. Det är ofta besöken och provningarna hos de mindre kända vinproducenterna som är de roligaste.
När vi skrev till Giulia Negri var det svårt att få ihop en tid för provning de få dagar vi var i Baroloområdet, men hon var vänlig nog att ta det på lördagen när hon egentligen pluggade med sina kompisar. Glad, charmig och generös som hon var blev det den kanske trevligaste och mest minnesvärda provningen under våra Barolodagar och då var vi ändå hos Giacomo Conterno, Bartolo Mascarello m fl. 
Ungdomligt stort hjärta och äkthet kan betyda mer än mångårig erfarenhet åtminstone för oss som inte blir starstruck särskilt lätt. Även i övrigt är det svårt att inte bli imponerad av henne. Denna endast 22-åriga tjej studerar marknadsföring i Milano. Vinkunskaperna inhämtar hon på plats från föräldrarna som driver Serradenari sedan många år. Egendomen har anor sedan fler generationer tillbaka. Man marknadsför sig bl a genom att man gör Barolo från världens högst belägna nebbioloplantor. "Amerikanarna gillar det" som hon krasst uttrycker sig.
Vinrankorna växer på över 500 meters höjd och tillsammans med La Morras generella elegans har det här fångat även vårt intresse. Och ni som varit i Baroloområdet har säkert sett masterna nära La Morra och förstår var vi befinner oss.

Märket Giulia Negri är hennes eget skötebarn men vi misstänker att det kanske är lika mycket marknadsföring som vinmakeri som ligger bakom detta. Hur som helst blev vi riktigt imponerade förra sommaren när vi provade hennes Barolo -08 som fanns i systembolagets beställningsortiment och importeras av Terrific Wines som den rutinerade vinmakaren Lars Torstensson är inblandad i. 
Planerar man ta in Serradenari också månntro? 
Vi återvänder i alla fall gärna till 10:orna och kommande svala årgångar. Terrific wines!Serradenari Barolo 2009
Förvånansvärt fräsch och finessrik barolo även om här, liksom hos flera andra 09:or vi testat, finns en lite brådmogen fruktighet som tillsammans med de ganska avrundade tanninerna och drygt medelhöga syrorna gör vinet tillgängligt redan nu.  

Serradenari Barolo 2010
Årgångsskillnaden blir påtaglig och den höga höjden gör sig påmind med både ökad syra och stringens och en rödare frukt. Elegant och sirlig barolo med viss mjukhet i gommen och utan alltför påträngande fat eller besvärande stramhet sin ungdom till trots. Faktiskt ganska lättdrucket och tillgängligt redan men det här kommer naturligtvis att växa under flera år. Provningens favorit!

Giulia Negri Barolo 2009
Jämfört med Serradinari från samma år har det här en något mer voluminös kropp utan att vara stöddigt på något sätt. Frukten tar mer plats och här finns en viss värme som utifrån våra preferenser inte tilltalar oss lika mycket som övriga av dagens provade viner.

Giulia Negri Barolo 2010
Här blir också årgångsskillnaden tydlig. En stadig ryggrad av tanniner, hög syra och ganska mogna körsbär och jordgubbar men med mer senig styrka och mindre hetta än årgången innan. Spretar möjligen något men känns liksom 08 (provad i fjor) mer tillgängligt än vad man borde förvänta sig utifrån åldern. Terroir menar Giulia. Kanske det kanske.

Giulia Negri Pinot Noir 2012
Det här är riktigt kul. En Pinot i Barolo. Det krävs nog höghöjdssvalka för att det ska funka. Giulia menar att 2012 är första årgången man börjar få ordning på vinet. Tidigare har det varit mer nebbiolo- än pinotkaraktär. Visst är det väl lite så fortfarande men här finns ändå en fin pinositet med slankhet och senighet om än inte med burgundisk elegans. Små tanniner och möjligen en liten ton av viol som som skulle kunna få en att associera till området men knappast om vi provat blint. Snygg fathantering där vinet legat ett år på använda barriques. Fr o m 2013 har man köpt nya fat så man får väl se vad det innebär. 

Giulia Negri Chardonnay 2012
Ja när vi ändå är inne på franska druvsorter så varför inte prova en piemontesisk chardonnay. Ganska enkelt och lättdrucket med bra syra men kanske inte den mineralitet eller komplexitet vi är vana vid från Bourgogne och Jura. Här har man också använt begagnade barriques och det har skötts mycket snyggt. Inget rostat bröd smör här inte. Gott!

Jo apropå charm. Vi glömde ju nämna lille Tartufo som finns på Giuglia Negris etiketter.
Världens snällaste vakthund.


10 kommentarer:

 1. Härlig läsning, som vanligt. Visst finns väl Serradenaris 2008 kvar hos Carlo? Och till ett mycket sympatiskt pris dessutom.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Ännu en strålande post!

  Jo, visst finns den kvar på lagret (199 dkk). Men Carlo berättade att de valt att satsa på annan importör framöver...

  SvaraRadera
 3. Precis som det ska vara med en blogg. Ni har kanske lite behållning av läsningen och vi får kompletterade info, dvs jag hade ingen aning om att Carlo sålde och att minsann IV skrivit om 08! Det lät som att ni gillade också. 199dkk är fantastiskt med tanke på att vi betalade 22€ på plats och tyckte att bara det var ett utmärkt pris. Köpte FV det på safarin i går? Synd att de byter importör. Vet ni vem?

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant med den höga höjden över 500 m om man tänker fräsch syra och med La Serra som granne även om exposition huvudsakligen är mer sydväst. Deras ägor är ju rätt utspridda där på toppen lite i väster, men om de odlar nebbiolo på olika ställen så kanske en fördel för att göra bra vintage-blend inom vingården för Barolo av det lättare men elegantare slaget.

  Pinotförsöket är ju spännande, men är det en klon som fått tid att anpassa sig i området, månne?

  Hur som helst, en trevlig post och man blir nyfiken på hur en mer mogen barolo därifrån utvecklar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli kul att följa, om man kan hålla sig i från korkskruven...
   Serradenari-Barolon lagrad 24 mån på begagnade 60 hl fat. Giulia Negri-Barolon druvor från sydläge Serradenari blandat med druvor fr Brunate och lagring på begagnade barriques första 12 sedan 25-hl botti i ytterligare 12 mån.
   Pinotrankorna planterades för många år sedan av Giulias farfar typ om jag förstod det rätt. Hennes pappa försökte få styr på det men det blev inget av det förrän hon själv testade med 2010 som första årgång. Norrläge och 500 m höjd. Kan också bli kul om man får chansen att testa kommande årgångar även om jag är fatskeptiker.

   Radera
 5. Vi drack 2008 Serradenari förra sommaren. Trivsamt och tillgängligt, dessutom till bra pris, men inte så fängslande att vi absolut måste ha fler - och vi har ju redan testat den. Plockade alltså ingen i fredags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säg vad ni inte har provat :) Det lät som att bilen blev välfylld i alla fall...

   Radera
 6. Underbar blogg och läsning! Fick tipset av min vän i Munskänkarna Kristofer Ramström. Skulle behöva tips om vingårdar i Lucca + Pisa. Ska dit i år. Hittar ingen sökning på bloggen. Kan du hjälpa mig? Carina@vinochsmak.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att någon hittar hit fortfarande...
   Har tyvärr ingen koll på bra producenter från Lucca och Pisa. Ska ni däremot in i Chiantiområdet hittar du några bloggposter med tips här.

   Radera