lördag 23 februari 2013

Château les tours des Verdots 2008, AOC Côtes de Bergerac

David Fourtout är fjärde generationens vinmakare på Vignoble des Verdots 10 km sydväst om staden Bergerac. Vingårdens namn lär komma av den underjordiska floden som rinner under huvudbyggnaden och som kom fram när man skulle gräva fram och bygga källaren. Man lät den vara synlig till en liten del som ett pittoreskt inslag.

Å andra sidan behövs inga sådana extra attraktioner för att man ska kunna sälja sina viner. Här handlar det om seriös vinmakning med kvalitet, ekologiskt tänk och ett brett utbud av såväl torra och söta vita som rosé och röda viner från totalt sex olika apellationer. Sammanlagt har man 13 ha mark till gröna druvor (Sémillon 50%, Sauvignon Blanc 29%, Muscadelle 11%, Sauvignon Gris 10%) och 22 ha till röda (Merlot 50%, Cabernet Sauvignon 22%, Cabernet Franc 14% och Malbec 14%).

Man har delat in sina viner i fyra kvalitetsnivåer. Basvinserien heter "Clos des Verdots".Vi dricker i kväll ett rött från andranivån "Les tour des Verdots" tillhörande AOC Côtes de Bergerac. Nästa steg upp kallar man "Grand Vins Les Verdots Selon David Fourtout" och toppvinerna "Le Vin Selon David Fourtout".


2008 Clos des Verdots Rouge är gjort på 55% Merlot, 33% Cabernet Sauvignon och 12% Cabernet Franc.
I glaset är det gnistrande klart och en nyans mörkare än granatäpplerött. Det är lite mörkmurrigt vid första näskontakten med huvudsakligen begagnade ekfat och choklad men efterhand hittar vi lättare cassistoner varvat med romrussin och bittermandel, ja här finns nästan en gnutta gammalt hederligt björnklister. Medelhög syra, en fin sammetsmatta av tanniner, mediumfylligt med lätt merlotmjukhet på tungan och överhuvudtaget en mycket välbalanserat vin som nog helst skall drickas nu och några år framåt. 
88

Ett hederligt riktigt gott vin som matchar kvällens entrecôte med hemslungad bearnaise med bravur. Inte stort  och sticker inte ut förrän man plötsligt kommer på att det här kommer faktiskt från Bergerac och inte från Bordeaux. Frågan är om vi någonsin fått mer vin per krona. Ni som inte tycker om uttrycket prisvärdhet blundar NU.
C som dricker blint gissar 189SEK. Facit säger 9€. Visserligen köpt på vingården men jo, det här är riktigt riktigt p r i s v ä r t.

Nä nu får vi nog boka en ny resa till Bergerac. Fram med bubbelplast och resväskor!


4 kommentarer:

 1. En gammal favorit. Stötte på dem första gången på Vinexpo 1999. Riktigt bra viner med lagringspotential! Ingen som importerar dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, märkligt att ingen importerar. Närmast är http://www.maisonmaitre.dk men de verkar just nu bara ha det vita Clos des Verdots. Kul att du känner till och tycker om det här!

   Radera
 2. Bergerac är sorgligt bortglömt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bedrövligt! Försöker lyfta fram det här då och då men det är ett uppdrag som skulle får större genomslag på annan blogg med ännu större läsekrets...

   Radera