fredag 15 februari 2013

Forstmeister Geltz Zilliken Rausch Kabinett 2011


De sista veckorna inför det praktiska trebetygsprovet som avlades i hufvudstaden den 9/2 har nog satt sina tillfälliga spår. Mycken vin har sköljt gommen, det har spottats hysteriskt och medan doft- och smakminnet drillats har man på vägen nästan tappat bort själva essensen i vindrickandets ädla konst - att dricka, svälja och bara njuta utan alltför djupsinnig analys.
Vad passar väl då bättre än en tysk Riesling Kabinett. Låg alkoholhalt, lätt sötma och frisk syra är egenskaper som tillsammans potentierar drickbarheten mångfaldigt och hjälper oss att hitta tillbaka hem från vår relativa vintrötthet.
Vi har ju skrivit en del om denna vintyp som tilltalar oss i hög grad. Toppkabinetterna förra året bloggade vi om här. Kanske var det då lite orättvist att jämföra Zillikenkabinetten som ju var från 2010 och inte lika purung som de övriga. Därför är det inte mer än rätt med ett eget litet inlägg nu om 2011 års modell som nyligen släpptes på SB.
Kabinett skall drickas ung har vi sagt tidigare. Hur månde denna årgång vara?

Jo en inledande doft med lätt lustväckande toner av jäst, snabbt utvädrat och följt av gula äpplen,  ananas och lite passionsfrukt både i näsa och gom, väl varvat med en behaglig stenig och endast lätt skifferbeslöjad generös mineralitet. Viskositeten är medelhög med en mjuk men inte fet tungkänsla. Sötman är ytterst balanserad, känns lägre än 2010 och bärs upp fint av en tydlig men alls icke överdriven syra. Möjligen kunde sistnämnda vara ännu något distinktare, men då handlar det verkligen om petitesser. 
91

Jaha. Där satt den igen!
Något syra/sötma-nedtonad och gulare årgång än senast men i sedvanlig toppklass.
Försvinnande gott!

3 kommentarer:

 1. Härlig notering! Ziliken är alltid gott. :-)

  /Joakim

  SvaraRadera
 2. Har inte testat många kabinetter och följer därför noteringarna här med stort intresse. Zilliken är riktigt fin, men här hemma är det nollnian som gäller. Den håller rätt bra fortfarande tycker jag.
  Blev ju riktigt sugen på denna nu, men väntar på en beställning med A.J. Adams kabinett. Synd att man måste prioritera ...

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det riktigt gott, rakt upp och ner både med och utan djupare analys. Har ni provat någon av deras torra GG? Känns som något man borde utforska. Men som sagt man måste prioritera, vilket samtidigt är lite tjusningen. Det finns ständigt något att längta till och se fram emot. Och visst är det så att kabinetter kan bli lika goda eller godare med åren, dels en smaksak, dels är det svårt att bärga sig...

  SvaraRadera