söndag 3 februari 2013

Château Beau-Site 2008


Ja nu är ju inte vi högkonsumenter av Bordeauxviner och detta tillhör kanske inte de största av viner. Ändå är det befriande med en drickvänlig standardbordeaux anno 2008 efter att vi under vintern blivit besvikna på och har haft svårt att förstå hajpen kring 2009:orna. För oss alldeles för rostade, svulstiga, mörkblurriga och oprecisa i alla fall i prisskiktet kring 2-300 kr. Vi har inte tillräcklig kompetens att bedöma framtidspotentialen men hoppas att de ligger till sig. Liknande tankar har nyligen dryftats från mer bordeauxkunnigt håll här.
Som alltid handlar det mycket om preferenser och de kära klyschorna "Var sak har sin tid" och "Den som lever får se" passar väl alldeles utmärkt i sammanhanget.
Här har vi i alla fall en Cru Bourgeois från  Saint-Estèphe och en svalare årgång. 71% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 2% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Jäsning och skalmaceration på ståltankar i tre veckor, lagring i 16 månader på franska ekfat varav 38% nya. Finns på flertalet systembolag för 199:-.

Här ligger trä med lätt till måttlig rostning som en tunn film över krossade torkade svarta vinbär, fin tobak och ungdomen till trots svagt animaliska toner av grisstall. I munnen är det klassiskt av tuggad blyertspenna, svarta vinbär, rejält med slanka syror och något mer grovhuggna tanniner i måttlig mängd. Slankt och lite kantigt i samma person och nästan något italienskt över strukturen men i en annan del av gamla världens smakspektra.
88

2 kommentarer:

  1. Dricker detta vin feb. 2016. I min gom är vinet nu som allra bäst harmoni mellan tanniner å garvsyror. Härlig frukt(svartvinbär) med inslag av cederträ.... En av mina favoriter just nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt! Som vanligt önskar man att man hade haft en flaska till för att se vad som hänt på några år.

      Radera