torsdag 31 januari 2013

Pelissero Dolcetto d'Alba Munfrina 2010


Nä nu skall vi inte krångla till det med stora vinmässor på ett tag. Äntligen dags att dricka ett opretentiöst men gott hederligt matvin. När vi skrev om Pelissero här var fokus på den i Danmark ständigt prissänkta Barbaresco Nubiola 2007 men det tillverkas även annat gott från Treisos sluttningar. Munfrina och Augenta utgör t ex Pelisseros dolcettomarker och Dolcetto d'Alba Munfrina hittar man minsann i Systembolagets beställningssortiment för 123 kr.
Handplockade druvor, kort maceration innan jäsning i 26-28 dagar på rostfria tankar. Lagring 6-8 månader på detsamma och vips så har man en butelj med dolcetto utan tjafs. I sammanhanget låga 12,5% alkohol höjer drickbarheten ytterligare ett snäpp.

När vi annars tänker Pelissero är det ofta fat som blir den första minnesbilden men alls icke här. Ren fin medelfyllig lite kärv körsbärig frukt blir själva essensen i detta vin. Augenta däremot får ligga på en del nya fat enligt vad vi fick oss till livs av signora Pelissero som lät oss prova igenom sortimentet. 6,50€ tog man betalt på plats.

De där burklocken med järn och jordgubbar tillhör nog tusan piemontekaraktäristiken trots allt. De finns i allsköns barbaresco och några barolo men vi finner vi dem även nu vid en första snabb sniff innan körsbären tar över föreställningen. Det dräller av moreller med viss kärvhet men varvat med blåbär, lätt kryddighet och salmiakpastiller. Medelfylligt med bra längd och det sparas inte på vare sig vulkaniska mineraler, syra eller finkalibriga tanniner. Allt i en skön balans med en hög rättframhet. 
Skola helst drickas, icke endast provas.
87


3 kommentarer:

 1. Detta låter som en Dolcetto väl värd att utforskas eller snarare drickas. Jag har ju nyligen upptäckt denna druvas förtjänster, så det får bli en beställning.

  J-C

  SvaraRadera
 2. Grymt med Dolcetta, man blir onekligen sugen! Dock är jag inne i en Barbera-fas just nu och får gå på Dolcetton när Barberan är slut.

  Erik

  SvaraRadera
 3. Ja denna kan verkligen rekommenderas utifrån våra smakpreferenser. Såg att Piu Rosso provat 2008:an och gett fint omdöme.
  http://piu-rosso.blogspot.se/2010/08/2008-pelissero-dolcetto-dalba-munfrina.html
  Barbera också grymt matvin som inte skall glömmas bort.

  SvaraRadera