onsdag 9 januari 2013

Goerg Piesporter Goldtröpfchen Spätlese 2009


Vi repeterar. Klassifikationssteget efter Kabinett är Spätlese. Senare skörd = högre sockerhalt i druvan = högre alkoholhalt i vinet om man skall nå samma grad av restsötma i det färdiga vinet som i en kabinett, alternativt stannar man jäsningsprocessen tidigare vid en lägre alkoholhalt, vilket då innebär en sötare färdig produkt. Allt givetvis påverkat av årgång, vingård, druvkvalitet etc.

Weingut Michael Goerg har huvudsäte i Mosel och Neumagen-Drohn som minsann lär vara Tysklands äldsta vinort, men man har även vinmark i Piesport. Man är medlem i Bernkasteler Ring, en sammanslutning från 1899 som skall borga för en viss grad av kvalitet bland moselproducenterna. Piesporter Goldtröpfchen är välkänt, men vi har aldrig druckit något från just denna producent tidigare.

Ljus gulvit färgton. Medelstor doft med petroleum, persika, nektarin, passionsfrukt.
Man ser en minimal finbubblighet i glaset men någon spritsighet kan knappast kännas på tungan. Däremot finns det gott om passionsfrukt, persika, konserverade päron och en slurk ananasspad. Tämligen hög sötma/syra-ratio vilket ger en mer fadd munkänsla och minskad fräschör. Egentligen inte dåligt men lite slätstruket och saknar skärpa och spänst. 
84

När vi tidigare provade Feinherb tyckte vi att alkoholen var för hög när sötman var mer i vår smak än i dagens vin. Samma sak gäller för flertalet halvtorra viner för att tycke skall uppstå här hemma. Alternativt krävs mer syra för att balansera upp den högre restsötman som är förknippat med lägre alkoholhalt. Ja ni fattar.
Vi återkommer i ärendet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar