söndag 6 januari 2013

Lano Barbaresco 2004


Empiriska studier har visat att två veckor är det maximala doseringsintervallet för nebbiolo innan abstinensen börjar inträda. Det har nu gått 17 dagar sedan senaste intag och vi försmäktar långsamt av denna torka.
Helgens räddande ängel blir Azienda Agricola Lano som huserar i Barbaresco mellan Treiso och den mindre kända byn San Rocco Seno d'Elvio. Man har vinmarker i närheten av Alba, Altavilla, San Rocco Seno d'Elvio och Treiso. Här odlas nebbiolo, barbera, dolcetto, freisa och favorita. Traditionell tillverkning av barbarescon som lagras två år på 2,5 hl botti. 
Ny bekantskap för oss men Italienska Viner har provat annan årgång och gjort tummen upp. 2004 var ett utmärkt år generellt i trakterna så det här har vi sett fram emot. Winewise säljer.

När de första eteriska dofterna tonar ut kan vi bocka av klassiska nebbioloattribut dominerat av torkade rosor, viol, rårörda lingon, nykokt jordgubbssylt, hallonlakrits och örter intermittent varvat med små bitar av zinkplåt, järnspik, masonitskiva och en knivsudd szechuanpeppar. Vi hittar såväl salmiak som fänkål och dragon i smaken. Tannintexturen är som sammet, syrorna initialt en aning kantiga men slipas ner mjukt efterhand. Under kvällen tar frukten elegant kommandot, fortsatt sval men drar alltmer mot körsbär, särskilt i smaken. Klassisk god barbaresco.
89

Den av Italienska Viner beskrivna sensationen eldade höstlöv finns stundtals också med i doften och är lika genial som oväntad och fungerar som en Proustsk madeleinekaka för undertecknad. Vin är spännande!

3 kommentarer:

 1. Jag har fortfarande ljuva minnen från en 1999 Lano Barbaresco (http://billigtvin.blogspot.se/2010/04/nebbiolo-pa-norrebro-revisited.html). Du påminner mig dessutom om att jag inte druckit någon nebbiolo på denna sidan jul. Måste ändra på det.Genast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har jag kunnat missa det? Snacka om att jag är sent på det. Såg att du provat Lano 04 redan då och verkar samstämmig i bedömningen.
   Nu vet jag också att det är "terroristifiering" (bl a) som drabbat mig. Ändå skönt på något sätt när det finns namn på ens åkommor...
   Ja vänta inte för länge med nebbiolon. Det kan aldrig vara nyttigt.
   Ha en fortsatt bra resa!

   Radera
 2. Det allvarligaste med Terroiristifiering är ju risken för följdsjukdomar som Merollitit, Töplers syndrom och Weberism

  SvaraRadera