fredag 4 januari 2013

Feudi di San Gregorio "Serpico" 1999


Det hände sig på den tiden att vi inte brydde oss så mycket om vinet som om maten, människorna och landskapet, när vi reste. I Campania var en av höjdpunkterna buffelmozarellan och de fantastiska tomaterna till frukosten på det lilla hotellet i Castellabate. Och 5-(eller var det 7?)rättersmenyn som Franca trollade fram kl 22 på kvällen trots egna gäster. I Calabria var det kanske konfirmationsmiddagen för hotellägaren Leos barnbarn, där vi fick vara med eller när vi gjorde egen pizza i vedugnen i hans giardino där vi bodde nästan ensamma på hotellet i Briatico.


Då dracks husets röda med välbehag. Så bekymmerslöst. Ingen vånda över att inte missa något känt vin. Ingen rädsla för felval till maten. Billigt och bra. Det var bara här och nu och hej och hå, salute e cin cin och skål och skratt och mer vin från karaffen och det fungerade utmärkt. Vi minns med glädje hur vi körde längs hela kusten från Napoli ner till Tropea, tog båten ut till Eoliska öarna norr om Sicilien och det enda vi hade med oss hem i alkoholväg var en flaska Malvasia di Lipari (varför har jag inte kvar den nu??!!) och några flaskor grappa, som jag tror vi köpte på flygplatsen i Napoli vid hemfärden.
Nästa gång vi kommer till dit skall det bannemej bokas in producentbesök och förberedas för hur många lådor man kan få plats med i bilen, eller hur man skall lyckas få med tillräckligt antal av rätt sorts väl inslagna enstaka flaskor i medtagen bubbelplast i resväskan om vi ve och fasa bara tar flyget (jo, om vi delar på en resväska med kläder och tar med en som är tom förutom plast och tejp, så kan vi nog få plats med 12 st i alla fall...)

Det gäller att inte bli fullkomligt fartblind mitt i det brinnande och allt snabbare accelererande vinintresset.
Att ibland bara stanna upp och inte glömma att man kan njuta av vinet utan att veta vad det är för något. Utan planering, utan djupare analys, utan att sätta poäng. Rött och gott räcker långt som betyg ibland.
Inte glömma människorna och landskapet. Ibland bortom vinrankorna.
Rött och gott. Ingen bubbelplast.
Det är svårt.
Att hitta jämvikt.


Feudi di San Gregorio "Serpico" 1999 köpte vi inte i Campania där det kommer ifrån, utan här hemma för två år sedan. Tänkte att det var en lyckad kombination med nyårsälgen. Det var det, men kunde ha legat till sig ytterligare några år. Kanske hjälper det inte helt ändå för att bli det där toppvinet vi hoppats på. Lite för mycket av allt på något sätt, inte minst fat.
Egentligen motpolen till "husets röda", pris- och kvalitetsmässigt.
Ändå. Opersonligt.
Utan jämvikt.

Djupt mörk rubinröd färg med knapp tegelkant. Doftar mjölkchoklad, mörka körsbär, hallonlakrits, träiga fat, skokräm och örter med främst rosmarin. I munnen trä, mörka körsbär i sprit, örter, hallonlakrits, mjölkchoklad, rikligt med finsandiga tanniner och medelhög körsbärig syra. Lite bättre frukt under kvällen.
90Castellabate9 kommentarer:

 1. Fin post i mörka januari! Ja, saknar vi inte alla den oskyldiga fasen i vinkärleken? Lyckligtvis kommer rätt många vinnördar ut på andra sidan till slut och inser att det framförallt är rött och gott och roligt. Att det är sammanhanget som gör vinet. Och att det finns så många viner därute att man kan sluta våndas :)

  Serpico 99an har vi också en flaska kvar av - tack för rapporten - så vi låter den ligga ytterligare ett par år, men utan att förvänta oss några stordåd. Som vi minns den hade den fått för mycket ek för sitt eget bästa...

  SvaraRadera
 2. Mycket trevligt skrivet och fina bilder. Det värmer i vintermörkret.

  SvaraRadera
 3. Kul att någon läser eländet och dessutom orkar ge trevlig respons på det. Tack båda!
  Ja om inte annat så gav Serpico upphov till denna nostalgitripp. Inte illa det. Förväntningarna var nog för högt ställda.
  Ja tänk vilka bekymmer man har här i livet...vi hoppas verkligen att det skall sluta lyckligt för oss ;)
  FV - ni verkar minnas helt rätt. Är det samma ovarsamma ekbehandling i senare årgångar? Just nu inte sugen på att köpa fler. Snackar vi prisvärdhet är det väl deras Taurasi som gäller. Annars överlag håller vi på Mastroberardini. Terredora har väl lite mer fat har jag förstått på er. Har en 01:a Riserva liggande, som vi tänkte hålla fingrarna från några år till.

  SvaraRadera
 4. Nä, Feudi känns väl knappast aktuellt för merköp just nu. Prestigevinerna är ofta överambitiösa, alltför hårt rostade och extraherade överlag. 05 Taurasi var riktigt bra men 06an tyvärr lite i ekigaste laget åtminstone för oss.

  Vi drack en 01 Terredora CampoRe Riserva innan jul - tobakstinn, tanninrik och allmänt härlig. Lite mer fat än Mastroberardino men inte så det stör. Vi väntar också med sista flaskan i ett par år till.

  Radici/Radici Riserva känns som klockren investeringar, bara man har plats och tålamod.

  SvaraRadera
 5. Också glada för 05 Taurasi. 06 hoppade vi.

  Bra. Då verkar vår CampoRe-teori stämma och vi väntar tålmodigt. Fast suget minskade knappast när ni skrev så...

  SvaraRadera
 6. Stor läsupplevelse även för den som inte är "hemma" i vinvärlden! Alla dessa texter - vilken utmärkt inspirationskälla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra! Dock intet mot prisbelönta bakverk.

   Radera
 7. Underhållande läsning!
  Sjukdomsinsikten bädda dock för ett fullgott liv trots denna troligen kroniska åkomma ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det kunde varit så mycket värre..

   Radera