fredag 11 januari 2013

Chardonnay från Jura: Philippe Bornard "Les Gaudrettes" 2009


Philippe Bornard rocks again.

Det må vara en grundläggande mänsklig egenskap som fyller sitt syfte att vi kan bilda allmängiltiga begrepp genom generaliseringar och abstraktioner. Ändå kan det bli så fel när vi har en tendens och behov av att kategorisera och dela in både människor, saker och företeelser i olika fack, för att tro att vi därigenom lättare kan förstå och veta. Detta oavsett om det gäller ursprung, kön, döda ting eller levande viner.

Sannolikt var det en sådan förenkling det handlade om när rutinerade vinskribenter och vissa vanliga dödliga reagerade så negativt när Systembolaget hade sitt "naturvinsläpp" förra våren.
Så inskränkt. Så trångsynt. Så mycket man missar.
Man får inte glömma sin historia och måste ändå både leva i nuet och blicka framåt för att inte missa själva livet.
Philippe Bornards viner kategoriseras säkert som naturvin.
Vi bryr oss föga om detta. Försöker bara se till dess kvaliteter. Njuta. Det här är gott.

Färgen är djupt gyllengul, ja vinet är faktiskt urinfärgat om vi nu skall tala klarspråk. C säger blint och snabbt att det här är från Jura, utan att fundera på druva eller producent. Den typiska mineraliteten med lite fågelbur och trä från gamla fat som vi nu börjar känna igen. I doften även äpplekaka, vaxduk och våtrumstapet. Texturen är ganska krämig, vinet ger en mjuk och fyllig munkänsla, syran är medelhög och här finns massor med mineraler. Lätt bokna äpplen, kanel, szechuanpeppar, lim och vaxduk även i smaken. Något torr avslutning med en bra längd. 
Vi ropar samstämmigt:
88Köpt i Pupillin hemma hos monsieur Bornard himself för 12€. Ännu godare här än där. Färgen är mycket djupt gul trots bara några år på nacken. Man undrar nästan om här finns en stunds skalmaceration men så kan det väl ändå inte vara?
Riktigt bra till laxen med ett eget men ändå terroirigenkännbart uttryck. Om man blundar och sniffar kan man nästan tro att det är en Ploussard från Bornard. Eller att man står i hans källare. Djupt i våra hjärnors ursprungliga delar minns vi hur det kändes där.11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Bornard upptäckte vi ursprungligen tack vare ditt gästbloggande på Finare Vinare sommaren 2011. Man tackar!

   Radera
 2. Låter läckert. Nog måste det väl vara skalmaceration inblandad i leken?
  Någon som har koll på hans "Le Blanc de la Rouge" 2008 som finns hos Kronevin?

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är säkert så. Fast bilden ljuger lite. Det var inte så orange i verkligheten, men vad gör man inte för att det skall se vackert ut..(när man inte orkar ändra vitbalansen)

   Inte provat Le Blanc de la Rouge.

   Radera
 3. Ja, att någon både producerar hett eftertraktade naturviner och samtidigt deltar i 'Bonde söker fru' ställer onekligen en del invanda föreställningar på huvudet. :-)

  Det får nog bli en tur till Kronevin snart. Är det något av hans viner som absolut inte bör missas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget program vi tittat på. Har han varit med i franska varianten menar du?

   Vi gillade skarpt 2009 Ploussard "La Chamade", 2009 Trousseau "Le Ginglet" och 2008 Pinot "l'Aide Memoire". Om man nu tycker om stilen dvs. "Le Ginglet" är en riktig höjdare. Ja de andra också för den delen.

   Radera
  2. Ja, han är med i senaste säsongen av den franska versionen.

   Tack för tips! Har blivit väldigt spänd på att testa rött från Jura efter alla fina beskrivningar här.

   Radera
  3. Då har han tydligen dumpat den betydligt yngre damen som han verkade bo med när vi var där...
   Hoppas du gillar vinerna. Man måste ju testa själv för att veta.

   Radera
 4. Hello, I am looking for a good definition picture of a bottle of L'aide mémoire. Would you have one ? Both wine sellers who usually sell Philippe Bornard's wine in my city are out of it. Just a plain picture of the bottle from top to bottom… Thank you very much !

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Hade för mig att robersonwine.se hade men det verkar inte finnas längre. Finns på kronevin.dk i Köpenhamn, annars är det näthandel i Europa som gäller. (wine-searcher.com)

   Radera