söndag 17 februari 2013

Pinot Noir/Savagnin Noir 2009 - Les Chais du Vieux Bourg


Om man söker på Savagnin Noir eller slår upp i Oz Clarke's "Grapes and wines" får man förklaringen att druvan är samma som Pinot Noir. När vi frågar Lasse Kruse Rasmussen på KroneVin i källaren på Østerbrogade 56D menar han att det är en näraliggande klon av Pinot Noir. Samma verkar man ange hos vår aktuelle producent. Vi finner det högst sannolikt med tanke på denna druvas benägenhet att klona sig. Det må vara hur som helst med det. Jura är som vanligt intressant och Kronevins utbud likaså. Nackdelen är att man kommer hem med lite fler viner än man tänkt sig. Som plåster på såren får vi med en gratisflaska motsvarande 10% rabatt, eftersom vi inte kan bestämma oss vilket vin vi skall välja i ett fall. Gentilt och tacknämligt. Vi har handlat här tidigare och naturligtvis kommer vi tillbaka.

Les Chais du Vieux Bourg har funnits i Arlay sedan 2003 i nuvarande vinmakares ägo. Ludwig Bindernagel och Nathalie Eigenschenck tillverkar vin med ursprungliga och "naturliga" metoder utan konstgödsel, växtgifter eller insektsbekämpningsmedel. Målet är att bli biodynamiska inom några år. Rankorna växer i märgel- och fossilrik kalkjord, är närmare 50 år gamla och producerar få druvor vilket ju brukar anses öka kvalitén. De pressas i gammaldags träpress och vinifikationen sker i träfat utan modern exakt temperaturkontroll. Back to basic liksom hos många andra producenter i Jura och vi klagar som vanligt inte när resultatet blir så här bra. Kärlek och omsorg kan uppenbarligen löna sig.

Vinet har en sedvanlig pinottransparens om än av det lite mörkare vinröda slaget. Här finns visserligen lite lakritsrot men annars en aromatik mer som av rivet limeskal och färsk ingefära än de traditionella pinotkrydderierna, åtminstone inledningsvis. Om man letar noga i de svaga trätonerna kan man förnimma en svag aning av vanilj trots sannolikt rejält begagnade franska ekfat om vi nu får gissa. Vi känner igen en behaglig men i detta fall inte överdriven Juramineralitet med kalksälta, men här finns ingen antydan till hönsgödsel eller andra biotoner. Det är bara ren fin frukt, något mer skogshallon och smultron än jordgubbar och vinet är behagligt saftigt utan att bli mjäkigt. Tanninerna är obefintliga, det är mjukt på tungan men med en medelhög till hög syra längst bak i munnen och en längd som är något över medel för pinot noir eller dess släktingar. Det må möjligen sakna det allra största finburgundiska djupet och komplexiteten men är så rent och oförfalskat gott. 
Åh vad vi tycker om detta!
91

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar