Bourgogne är nog bland det mest komplicerade i vinvärlden. Mycket kunskap krävs för att hålla reda på virrvarret av terroir, markägare, druvodlare, vinmakare, négocianter och de otaliga kombinationerna av detta. Därtill kommer naturligtvis årgången. Varma 2009 fick generellt högt betyg. Själva gillar vi kyligare årgångar med mindre kraft och mer finess och den svalare 2010 borde passa oss.
Vi hänger därför på när det ges tillfälle att prova ett gäng burgunder från 2010 på Otto Suenson i Köpenhamn.
Bourgogne kanske inte bara är det svåraste utan möjligen också generellt det minst prisvärda området, i alla fall utifrån våra preferenser, samtidigt som en riktigt bra bourgogne kan tillhöra det mest fantastiska i vinvärlden. Klart är åtminstone att det ställs krav på köparen och helst bör man kanske prova innan köp om man inte är kunnigare än vi. Priserna kan bara var och en värdera. För denna provnings viner får man veta priset i efterhand och naturligtvis visar det sig vara så att våra favoriter kostar mer än vad plånboken tillåter för dagen.
Utbudet hos Otto Suenson kan i alla fall ingen klaga på, så vi passar i stället på att köpa en Pinot noir från Jura och en Bourgogne Passetoutgrain till mer modesta priser och inget man hittar hemma precis.
Korta noteringar och spontana betyg är rakt upp och ner från pappret bara för att ge en liten vink om våra intryck.
Vita
Merlin, Macon Vire - Clessé (141SEK)
Päron, citrus, mandarin, grapebeska, låg syra, fatigt utan smör(83)
Merlin, Pouilly Fuissé Terroir de Vergisson (231SEK)
Ganska ren frukt, mandarin, mineral, lätt smörig, vanilj(86)
Bertrand Ambroise, Bourgogne (106SEK)
Hög syra, fat, tråkig(83)
Benjamin Leroux, Meursault Village (285SEK)
Ananas, tropisk frukt, gula äpplen, bra syra, smöriga fat (86)
Paul Pillot, Chassagne-Montrachet Village (284SEK)
Svag rökighet, hög mineralitet, bra balanserad syra(88)
Domaine Leflaive, Puligny Montrachet 1er cru Clavoillon (517SEK)
Svag flinta/knallpulver, mandarin, ananas, bra syra och mineralitet(90)
Röda
Joblot, Givry 1er cru Servoisine (200SEK)Ren lite bärig frukt, lätta fat, fin syra(89-)
Mongeard-Mugneret, Pernand Vergeless 1er cru (274SEK)
Stramare, lite sluten, doften lovar ändå lite mer än smaken. Bra mineralitet(88)
Tollot-Beaut, Savigny Les Beaunes 1er cru Lavieres (236SEK)
Fruktig, lite fatigare, rätt bra längd, medium syra(87)
Ramonet, Chassagne-Montrachet 1er cru Clos Saint Jean (281SEK)
Trä, lätt parfymerad frukt m beska, smultron, kalkmineraliskt(87-)
Comte Armand, Volnay (274SEK)
Ren lustbetonad frukt, slank, lättdrucken okomplicerad(88)
Bertheau, Chambolle Musigny 1er cru (499SEK)
Ren frukt, mogna jordgubbar, milda fina tanniner, bra längd(92)
Robert Chevillon, Nuit St Georges 1er cru Roncieres (411SEK)
Koncentrerad frukt, valnöt, rikligt med finslipade tanniner, bra mineralitet och längd(91)
Comte Armand, Pommard 1er cru Clos des Epenaux (706SEK)
Slank, rätt liten artificiell frukt, smultron, lätt parfym, hög syra och mineralitet, talkiga tanniner(90)
Bertrand Ambroise, Corton grand cru le Rognet (381SEK)
Knallpulverrökighet, svamp, träiga tanniner, bra längd. Extra allt utom frukt. Finessfri!(87)
Lafarges Passetoutgrain L'Exception släpps iofs nu på fredag, men de flaskorna försvinner väl i ett nafs.
SvaraRaderaUtmärkt tips! 2009 var riktigt bra.
RaderaOch hur glad blir jag inte när någon greppar macheten och ger sig i närkamp med den ovan beskrivna snårskogen i Bourgogne. Skall jag tolka omdömena som att du inte var begeistrad?
SvaraRaderaJa man är impad över de som hittar i denna djungel. Äh, jag kanske låter lite väl negativ men tycker som sagt att Bourgogne generellt är överprisat och är personligen inte förtjust i de vita förutom oekade Chablis. Om du menar poängen är det nog som vanligt att jag ligger lite lågt generellt på sådana här provningar men >88 är enligt mig förträffliga viner. Poängen får närmast ses som en vink om hur jag uppfattade dem sinsemellan. Syftar du på noteringarna är de knapphändiga pga att jag inte orkade riktigt, försökte njuta av stunden i stället.
RaderaDessa priser var dessutom subventionerade och skall ha varit restaurangpriser som vi erbjöds att köpa för. Ordinarie pris är nog 20% högre. Ångrar lite att jag inte köpte Joblot, Givry 1er cru Servoisine. Det priset kan man inte klaga på för det vinet.