lördag 7 september 2013

Fattorie Melini - 2004 La Selvanella Chianti Classico Riserva DOCG


Det finns några viner som man har ett lite närmare förhållande till än andra. I vårt fall handlar det inte sällan om italienska viner. Det var ju huvudsakligen där våra utforskningar började.
Den tyska nätvinhandlaren televino.de fanns redan för knappt 10 år sedan. Enbart italienska viner, lite blandat kända/okända producenter, hyfsade priser. Genom en anhörig som bodde där då gjorde vi våra första vinbeställningar på nätet och sen fick hon transportera hem vinet till oss. Därigenom breddades utbudet innan det blev ok med nätvinhandel till Sverige några år senare.

Ett av vinerna som vi då tyckte bäst om var Machiavelli 1999 Vigna Fontalle Chianti Classico Riserva. Vi köpte för att lagra, men kunde inte hålla oss mer än max två år innan flaskorna var slut även i senare årgång.
Man undrar vad man hade tyckt om det idag? Preferenserna och bedömningsgrunderna har som bekant ändrat sig drastiskt sedan dess. Därför var det väldigt trevligt när man plötsligt hittade ett inlägg på Barolistas blogg i vintras. Visserligen annan årgång men visst skulle man vilja har kvar någon av sina gamla flaskor och prova själv.

Ett annat vin som var gudagott med dåtidens mått var 2004 La Selvanella Chianti Classico Riserva från Melini. Fram tills dess trodde jag att Melini enbart var liktydigt med enkelt vin i bastflaskor. Så är det uppenbarligen inte. Grundat 1705, brett sortiment, numera ägt av mastodonten Gruppo Italiano Vini (som när man forskar i det visar sig äga även Machiavelli).
Melini äger totalt 544 ha toscansk mark varav 136 ha är fördelat på 5 vingårdar i Radda, Castellina och Gaggiano med själva huvudsätet i Gaggiano, allt i Sienaprovinsen i centrala Chianti Classico. Förutom La Selvanella Chianti Classico Riserva DOCG har man Granaio Chianti Classico DOCG, San Lorenzo Chianti DOCG och I Coltri Toscana IGT från vingårdarna med motvarande namn. Man gör även Toscanas enda vita DOCG-vin Vernaccia di Gimignano och Occhio di Pernice Chianti Classico DOC som är ett Vin Santo. Härutöver erbjuder Melini en stor produktpalett med allt från Vermentino i Maremma till Brunello di Montalcino. Stort utbud och inte en bastflaska att se på deras hemsida i alla fall. Så fel man kan ha.

Undrar vad man hade tyckt om La Selvanella idag? Senast det dracks var för 5 år sedan.
Som av en händelse finns en flaska kvar.

2004 La Selvanella Chianti Classico Riserva DOCG
Mintchoklad vid första snudden men det står inte att finna tillstymmelse till därefter. Inga rostade fat här inte. Fin sangiovesdoft med moreller och viss örtighet. Ren och klar smak med en antydan till grön örtighet som dunstas bort av lite syretillförsel. Väl integrerade fat med aningen mjölkchoklad. Lätt torkade körsbär plus en och annan mogen jordgubbe. Medelfylligt med avslipade tanniner i inte särskilt riklig mängd och skönt närvarande syra strax över medium. 
88+

2008 kostade den 11,90€ i inköp. Det kändes som ett kap då. Idag är årgång 2008 den aktuella och kostar 12,60€. Låter fortfarande som ett bra pris för en utmärkt lite svalare årgång.
Fantastiskt trevligt att det här var lika gott som vi mindes, trots att man inte hade riktig koll på läget då.
Det kanske man inte har nu heller.
Spelar ingen roll - när det smakar så här bra.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar