tisdag 17 september 2013

Saint-Joseph Offerus 2010 (Jean-Louis Chave Selection)


Det här vinet fick vi smaka på en provning i våras och blev alldeles till oss, men inte förrän ganska nyligen sedan gav vi det chansen igen i den mer autentiska situation som vinet egentligen är ämnat för.
Med andra ord - till bords med en köttbit så får vi se vad det går för [paw rihk-titt]!

Knappt genomsynligt rödblå färg. Områdes- och druvtypisk skönt mångfacetterad doft fylld av garrigue, lite köttighet, hallonlakrits, blåbär, eneträ, svarta oliver och en knapp knivsudd vitpeppar.
Gommen får sitt med oliver, gamla hederliga gröna Rifftuggummin och ett brett fruktspektra av björnbär och (katrin)plommon toppat med lingon och en klick halloncoulis. Ändå är det huvudsakligen svalfruktigt med balanserad kraft och fyllighet utan värme eller sötma. Faten är diskreta och trots den relativa ungdomen fint integrerade. Lite drygt medelhög syra, viss mineralitet, hyfsat med finsandiga tanniner, bra längd och saken är biff... 

90

Även entrecôte-testet klaras alltså med bravur och vi kan inte annat än att glädjas ännu en gång. Kanske inte i klass med, eller i alla fall inte lika elegant (årgångsrelaterat?) som Pierre Gonon 2011 Saint-Joseph som bl a hyllats här (och som vi provade häromdagen på Rhônevinfestivalen i Köpenhamn) men Offerus hamnar helt klart i toppskiktet av det vi druckit från denna apellation.
Det står sig överhuvudtaget väldigt bra även i jämförelse med andra viner under 200 kr.

4 kommentarer:

 1. Mycket Norra Rhône-syrah nu. Är det hösten som gör det? Har själv beställt Gonon och Souhaut med höga förväntningar.
  Inspirerad av denna blogg fick dessutom några Jura-viner slinka med, även om det nästan bara blev vita sådana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara hösten och att man inte druckit det på ett tag helt enkelt. Det går i vågor det där.
   Kul med Jura. Vad och var har du beställt?

   Radera
  2. Trosseau, savagnin, chardonnayer och från Domaine de la Tournelle (den enkla poulsarden undveks nogsamt ;-)). Ska bli kul att prova!

   Beställt från rhonalia.com som verkar ha ett riktigt kul sortiment, även om irriterande mycket är "epuise" för närvarande. Frakten är inte jättebillig heller: 30/45 € för 6/12 flaskor.
   Flaskorna har inte kommit än, men alla kontakter har funkat utmärkt hittills.

   Radera
  3. Kul! Hoppas man får höra dina intryck.

   Radera