fredag 4 oktober 2013

Château la Gurgue 2009


Château la Gurgue har 10 ha vinodlingar i Margaux och är klassificerat som Cru Bourgeois. Vinstockarna är c:a 30 år gamla och fördelade på 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot och 5% Petit Verdot.

Claire Villars Lurton äger även Château Domeyne (Cru Bourgeois, Saint-Estephe) och Grand Cru Classé-slotten Château Haut-Bages Libéral (5:e cru, Pauillac) och Château Ferrièrre (3:e Cru, Margaux). Maken Gonzague Lurton är ägare till Château Durfort Vivens (2:a cru, Margaux).

Det lär således ha runnit en del högvalitativa viner nerför detta pars strupar men våra egna förväntningar på denna bordeaux är något nedtonade efter att det här vinet som var 100-lappen dyrare, inte riktigt levererat som vi hoppats i somras.


Klar blåvinröd medeltät färg. Det doftar underbart av körsbär, en näve svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och ädel ek med fina vaniljtoner och Casco trälim. Klassiska bordeauxdofter och faten har glädjande nog en nedtonad rostningsgrad. Munnen bjuds på rikligt med ren körsbärig frukt med blåbär o lite svarta och röda vinbär, hög syra och måttligt med lätt sandiga tanniner. Minsann nästan lite italiensk i sin frukt- och syradrivna stil. Tämligen elegant och finstämd lättviktarbordeaux som säkert inte skall långlagras. I alla fall finns risk att andra och sista flaskan inte blir långlivad här hemma.
89

Ha! När hittade vi senast en så sympatisk bordeaux för det priset? Elegans och finstämdhet från 2009!? Kanske är det detsamma som glest och strukturlöst för fatfetischisterna... men för oss är det här vinet en riktigt glad överraskning med finess. Tyvärr verkar inte SB ha beställt hem 2010 enligt deras hemsida, men vi är ju bara några knapptryck från näthandlareuropa om det skulle knipa...

Inköpt på Systembolaget november 2012 för 197kr. Innehåller 50/50 Cabernet Sauvignon/Merlot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar