tisdag 15 oktober 2013

Gamay från Auvergne: Vincent & Marie Tricot "Les petites fleurs" 2011


Gamaydruvan ligger oss varmt om hjärtat och förknippas naturligtvis med Beaujolais i första hand. Att det fanns en lokal inhemsk variant vid namn Gamay d'Auvergne som odlas i just Auvergneområdet i Centralmassivet visste vi inte förrän vi fick nys om detta vin via Vin&Natur.

Côtes d'Auvergne ligger så långt ner i sydost att man har svårt att tro att det tillhör Loires AOC, men så är det uppenbarligen. Nu är just detta vin inte AOC-klassificerat men kommer icke desto mindre från denna region med Clermont-Ferrand som huvudstad, c:a 15 mil rakt väster om Lyon. Här finns en hel del utdöda vulkaner och gamla lavaströmmar men annars handlar det mest om gnejs och granit i det stora hela. Sannolikt är Auvergne mer känt för sina ostar än för vinerna.

Gamay d'Auvergne är en liten druva med skal som lär tåla sjukdomsangrepp bra, vilket gör att den lämpar sig för ekologisk vinodling som är vanligt i området.

Vincent & Marie Tricot är just ett sådant producentpar där de 5 ha vinmarkerna är ekologiskt certifierade sedan 1972(!) och präglas av lera, kalksten och vulkanisk jord.
Förutom denna kolsyrejästa och ofiltrerade Gamay d'Auvergne uppväxt på fibertank, gör man ett halvt dussin viner till, allt från Vin Paille till Pinot Noir, lite olika år från år.

Naturligt fruktiga gamaytoner med hallon o blåbär och den där underbara kalkiga mineraliteten redan i näsan. Inga som helst gödselstackar eller fågelburar utan egentligen bara rent o klart som en porlande bäck nerför Massif Central. Macération carbonique eller ej, här finns det baskemig inga godistoner av vare sig vingummi eller annat. I det närmaste tanninfritt med lite drygt medelhög syra och naturlig frukt även i munnen. Det enda som möjligen är på nedåtsidan är den där minimala aspartamliknande beskan utan sötma (det där som skiljer aspartamsötma från sockersötma), som jag uppenbarligen verkar vara lite känslig för just nu. 

Enkelt, lättsamt, drickbart och naturligtvis extra trevligt och spännande när det är från ett lite mindre känt område.

Källor: 
http://www.wineterroirs.com/
http://www.vinnatur.se/

8 kommentarer:

 1. var är poängen...ängslig som fan! påskägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där! Nu kommer ni krälande efter poäng... Väntar bara på IV också som säkert sitter och skakar av ångest. Eftersom jag ändå sätter 87-88 på allt så tyckte jag inte det var lönt att skriva ut det.

   Radera
  2. Rättelse: 88-89 på allt, ska det vara - 87 vore ju näranog "rad". Dessutom; ge den lilla hästen och sillgrisslan en funderare, vi kan vara något fräscht på spåret där.

   Re: vinet, är det Kronevin som säljer?

   /Patrik

   Radera
  3. Aldrig är ni nöjda...Förstår att du letade så efter poängen att du missade Vin & Natur ;)
   164 kr.

   Radera
  4. ni ser...otrygghet, rädsla, skamsenhet, förvirring...man missar träden...håll er till gängse
   mallar...lessrof = 87-90;)

   har ni fått kortkommandot från iv för sillgrisslan?

   Radera
  5. Rättelse: Lessrof = 88-89.
   Var i Köpenhamn ligger "Vin & Natur"? ;)

   Sillgrissla får man fram genom att hålla ner Ctrl-PgUp-£-mellanslag-frågetecken och samtidigt balansera en gammal damcykel på höger armbåge.

   /Patrik

   Radera
  6. Skönt när kommentartråden blir så givande...
   Er ångest kommer att flöda fritt i framtiden och det finns ingen hjälp att få...

   Radera
 2. ...mer än rikliga mängder av det poänglösa vinet ifråga! ;)

  Ingen orsak, glad att få äran att dela med mig av mitt skarpsinniga tänkande och min djupa insikt.

  /Patrik

  SvaraRadera