onsdag 30 oktober 2013

Crémant du Jura "Indigène" Nature (Domaine André et Mireille Tissot)


Det är mycket Jura just nu.
Här lite fortbildning för den mousserande-intresserade.

Crémant du Jura är en av Frankrikes nio crémant-appellationer där det mousserande vinet görs genom traditionell metod (champagnemetoden) eller méthode classique som är den officiella EU-benämningen. Här tillverkar man både mousserande vitt och rosé från någon av Juras druvsorter. 
Appellationen som skapades 1995 täcker övergripande samma områden som övriga enskilda Juraappellationer och man skiljer inte mellan olika mindre distrikt. Inte heller måste man ange årgång även om det förekommer.

De striktare AOC-regler som skiljer ut Juras Crémant från enklare Mousseux är bl a att druvorna måste handplockas, att de bara får pressas i Champagnepressar av trä eller pneumatiska (blås-) pressar och att man maximalt får pressa 100 l druvmust ur 150 kg druvor.
Till skillnad mot champagnetillverkning behöver vinet bara vila på jästfällningen minst 9 månader efter den andra jäsningen, även om det inte får säljas förrän minst 12 månader efter buteljering. De flesta kvalitetsproducenter väntar oftast längre än så.

Flertalet Crémant du Jura är vita (c:a 90%) och torra men förekommer även som rosévarianter. Mer än 25% av alla Juras viner och drygt 50% av det som exporteras härifrån är mousserande. 90% av producenterna har mousserande i sin produktportfölj så man kan knappast bortse från att denna vintyp är av stor betydelse i regionen.

Man gör både Brut- och Demi-Secvarianter med varierande dosage. För vit Crémant måste användas minst 70 % Chardonnay, Pinot Noir och/eller Trosseau och resterande del får balanseras upp med Poulsard och/eller Savagnin. 
För rosécrémant måste basen utgöras till minst 50 % av någon av Juras tre röda huvuddruvor, men tillsats av Chardonnay och Savagnin är tillåten därutöver.

I praktiken görs den mesta vita Crémant på Chardonnay och den röda/rosé på Pinot Noir. Vit Crémant från Jura anses generellt hålla hög kvalitet jämfört med dess motsvarighet från andra franska regioner och det till ett konkurrenskraftigt pris.


Domaine André et Mireille Tissot i Montigny-les-Arsures, drivs idag av sonen Stéphane Tissot med hustrun Bénédicte. Man odlar biodynamiskt och har en stor bredd med alla Juras vintyper och var den första producenten som började med terroirspecifik Vin Jaune. Vinerna kan provas och köpas i deras butik i centrala Arbois. En del av dem brukar säljas på systembolaget vid tillfälliga släpp. Vissa kan privatimporteras via den svenska importören TM Kvalitetsviner.

Crémant du Jura Indigène Nature 
är ofiltrerat, odegorgerat och gjort på 55% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 5% Poulsard och 5% Trosseau bjuds ögat på en underbart vacker ljust gyllengul färg som är lätt opak av fällning.
Doften är  åtminstone initialt förvånansvärt liten med gula äpplen och inslag av öljäst och ingefära. Moussen är finbubblig men ganska flyktig. Ändå blir vinet oemotståndligt i munnen med fin fruktighet från gula lätt bokna äpplen där den höga syran omsluts av en antydd fruktsötma men med ett torrt, brödigt, svagt jästigt avslut innehållande ett stänk av weissbier. 

Charmfaktorn är gigantisk och vinet försvinner nedför våra strupar snabbare än gratischampagne på en studentfest.2 kommentarer:

  1. Det där är väldigt gott! Kul med en odegorgerad version, den vanliga fanns på Franska Vindagen i förrgår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man tackar för inlägget från Franska Vindagen. Där skulle man naturligtvis varit. Tack inte minst för tips om TM och möjligheten till privatimport.

      Radera