lördag 2 november 2013

Azienda Agricola Rendonèl, "Dannato" Teroldego Rotaliano 2009


Skall vi vara ärliga har vi faktiskt bara druckit viner på druvan Teroldego tre gånger tidigare genom åren. Senast var det Elisabetta Foradoris Teroldego Rotaliano 2009 som köptes hos Cibi e Vini. Ägarparet Fabio och Mie är bland de vänligaste och varmaste människor vi träffat på i vinvärlden och det gör därför extra ont i oss när vi  härom veckan fick höra hur Foradori helt oväntat inte längre vill sälja sina viner genom Cibi e Vini.
Nu tycker vi inte att man skall vara särskilt ledsna för det eftersom de i stället verkar ha hittat en annan utmärkt Teroldegoproducent (Paul Zanini) som vi generöst nog får prova utan kostnad när vi handlar andra viner. Skall vi vara ärliga är detta vin från Mezzolombardo i Trentino kanske t o m snäppet vassare.

Färgen är mörk, ja nästan svart purpur. Både i näsa och mun känns det norditalienskt. Vi tänker då i första hand Merlot, Syrah eller Schioppetino utan peppar men med både mjukhet och syrligt fruktiga mörka körsbär, plommon, blåbär och björnbär. Här finns det julkryddor o saffran. Rosmarin o tallbar. En flyktig rökighet. I munnen tät frukt med hög syra och en lätt sälta i mineraliteten men utan tanniner att tala om  Ett väl sammanhållet och gediget matvin i bra balans.

Så mycket doft och smak och endast 13% alkohol inger respekt. Släng dig i väggen Foradori!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar