fredag 8 november 2013

Clos Rougeard "Les Poyeux" 2008


En av våra allra största vinkickar hitills var när vi för en tid sedan fick prova Clos Rougeard Saumur-Champigny 2008. En omtumlande upplevelse med dess kristallklara isande renhet och burgundiska svävande lätthet. Cabernet Franc som vi aldrig druckit det tidigare.
När vi så får möjligheten att prova deras "Les Poyeux" är det svårt att inte låta sig påverkas av uppskruvade förväntningar. Det här anses av många vara Loires bästa Cabernet Franc-producent. Efter vårt första smakprov är det svårt att säga emot.
Som vi skrev tidigare görs detta av bröderna Charly och Nady Foucault som är åttonde generationens vinmakare i Chasé sydost om staden Saumur. Man gör ett vitt vin på Chenin Blanc och tre olika röda på Cabernet Franc där de två "Le Bourg" respektive "Les Poyeux" kommer från separata lieux-dits (motsvarande climat i Bourgogne) var och en med sin micro-terroirprägel.
Le Bourg är den "finaste" och ger det mest kända vinet lagrat 24-30 månader på nya barriques, medan Les Poyeux är den äldsta vinmarken och har använts till vinodling sedan 1600-talet. Själva jämför man med Bourgognes klassifikationssystem där Saumur-Champignyvinet skulle motsvara "Village", Les Poyeux "Premier cru" och Le Bourg "Grand cru".
Vingården har totalt 10 ha mark och man har i alla tider undvikit kemiska bekämpningsmedel. Odlingen sker i praktiken biodynamiskt men utan att man gjort någon affär av det långt före och sannolikt bortom alla trender. Man har helt enkelt fortsatt att göra som man alltid gjort och förstod när pesticiderna kom att det inte var bra för varken druvor eller vin. Till glädje för oss kan vi därför fortfarande ta del av vad dessa (så långt det nu är möjligt) kemikaliebefriade ler- och kalkstensjordar har att erbjuda i vinväg.
Les Poyeux lagras två år på högklassiga men begagnade fat och sedan 1 år på flaska.

Direkt på första sniffen känner vi de lyxiga faten som omsluter en fruktdominerad doft av fina svarta vinbär, hallon och krossade enbär. Till skillnad från deras basvin hittar vi faktiskt här också en för oss mer druvtypisk örtig svag doft av grön paprika men den tonas ut under kvällen och än mer till kvällen därpå. Samma gäller för gommen där vi efter några timmar bjuds på ett välstrukturerat och fokuserat vin med koncentrerad frukt, fin liten sötma och hög syra allt insvept i en elegant silkigt polerad nanotunn hinna som döljer den underliggande närmast finspulvriga eller möjligen sandiga texturen och de ganska tighta tanninerna. Det här har inte samma lätthet och rena skärpa som instegsvinet men vilken ren frukt och koncentration! Smaken dröjer sig kvar länge länge i munnen. 

Faten är tydliga men eleganta och redan så snyggt integrerade att vi häpnar. Det här är ju ändå ett vin i sin linda som skall ligga länge. Det talas om att man kan spara det i 50 år, Le Bourg kanske i 100! Vem klarar det...

12 kommentarer:

 1. Låter spännande! Jag har också hittat uppgifter här och var på nätet om en Saumur Champigny Le Clos eller "Clos". Vet ni om det är det samma vin som basvinet Samur Champigny?

  SvaraRadera
 2. Puteljen, det är samma. Kallas av någon anledning ofta Clos.
  /cavistemartin

  SvaraRadera
 3. Off topic - har ki testat Les Débonnaires som finns på SB? En ganska skön Cab franc i en lättare stil som ni kanske skulle digga. Jag tyckte den var fin.
  /Carolus81

  SvaraRadera
 4. kvällen har erbjudit en motsarande upplevelse...
  2010 - Guillaume Gilles - Cornas AOC
  precis den 'isande' (exemplarisk beskrivning) renheten.
  man blir så glad när man hittar viner som dessa...vi vet var de finns;)

  SvaraRadera
 5. Äntligen börjar det likna något på bloggen. Frågor som får svar utan att man behöver lyfta ett finger och folk som fattar våra preferenser. Tack!

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa! Det känns fint att ha fyra Les Poyeux säkrade...

  Vi testade 2011 Chinon Les Debonnaires förra helgen. Verkligen tilltalande doft, men väl mjuk syra och en lite onödig sötma. Rätt gott ändå. 2009 Chinon Clos de la Roche (Wilfrid Rousse) var ett betydligt bättre vin strukturellt sett, men har också mer fat. Vann på någon timmes luft.

  SvaraRadera
 7. Ja Les Débonnaire har lite vingummisöt framtoning men jag tyckte det sjönk in lite och den har en viss charm. Ska ta och testa Clos de la Roche.
  /Carolus81

  SvaraRadera
 8. Hej. Var får man tag på sådana här grejer. Kollade in appelationen på Bolis och det fanns inget rött att få tag på.

  SvaraRadera
 9. http://www.wine-searcher.com/find/rougeard/1/europe
  Hopplöst att få tag på. Det mesta går nog till restauranger.

  SvaraRadera
 10. Hur har ni kommit över det? Köpta på plats eller? Skandal att Bolis inte har NÅGOT från området

  SvaraRadera