söndag 24 november 2013

Schäfer-Fröhlich 2008 Bockenauer Spätburgunder 'R' Trocken


Vi spontanköper en övergiven flaska från ett gammalt nyhetssläpp. Noll koll på årgång men vad gör väl det? Älskar Tim Fröhlichs Riesling av olika slag och kan inte stå emot Spätburgundern som vi aldrig provat och som ser så ensam ut i systembolagshyllan.

Vackert blekt korallröd med rubinstänk.
Lätt parfymerat med sågspån, kålrot, kolasnöre, Sempers blåbärspuré och hallonfudge. Mineraler med 
salmiak och hockeypulver. Säkert inte menat som ett stort vin men ändå komplext och mångfacetterat när man väl börjar grotta ner sig i dofterna. Ett vin som vi har svårt att sniffa oss mätta på.
Pors o kryddiga små granskott återkommer i både doft o smak, möjligen med antydan till ekbeska men mer i form av träull och alls icke unbehaglich. Blåbär landar mjukt även på tungan. Under en tunn glycerinbemängd yta döljer sig drygt medelhög syra och svag strävhet utan att man egentligen känner tanninerna. Fler och fler lager skalas av under kvällen. Mineraler. Vaniljstång. Rosmarin. Limstift. Allt i en slank och nästan viktlös kropp.
90

Vinet tar slut innan vi är färdiga med det. Ett betyg så gott som något.

2 kommentarer:

  1. Mycket trevlig PN i klassisk tysk stil. Mycket malört, peppar och rabarber. Blev riktigt imponerad när jag drack den för ett par veckor sedan. Kanske aningen bitter, men för mig så förgyller det bara.

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det något speciellt med den där tyska malörten. Funkar utmärkt när frukten är så pass bra och vinet så välgjort som här. prissänkt med 70 kr på SB dessutom!

    SvaraRadera