söndag 3 november 2013

Domaine Saint Nicolas "Reflets Rouge" 2011, AOC Fiefs Vendéens Brem


Domaine Saint Nicolas har 32 ha mark i L'île d'Olonne och Brem, i departementet Vendée i Loire, ända ute vid Atlantkusten. Vinmakaren heter Thierry Michon och vinodlingarna är organiskt kultiverade sedan 1995 med biodynamisk certifiering. Jordmånen är lera och skiffer och kombinationen med närheten till havet anses skapa förutsättningar för ett speciellt mikroklimat.
Man odlar Chenin, Chardonnay, Groslot Gris, Pinot Noir, Gamay, Groslot, Cabernet Franc och Négrette.

Deras "Plante Gate" gjort på 100% Pinot Noir står för närvarande på Nomas vinlista.
Det gör inte vinet för kvällen. Å andra sidan har det en intressant druvblandning som vi aldrig har provat tidigare med 80% Pinot Noir och 20% Cabernet Franc. Sammansättningarna för Reflets kan emellertid variera mellan olika årgångar. Gemensamma nämnare är biodynamisk odling utan kemikalier utöver bordeauxvätska, sydvästläge, manuell skörd, 8-10 dagars maceration, ingen tillsatt jäst eller socker och ekfatslagring 8 månader.

Jordgubbar, röda och svarta vinbär. Kalk och gamla foudre. Gammal Fleischmanjärnväg med en liten touch av bakelit. Rosmarin, några nykläckta grankottar och en liten gnutta kanel och kardemumma.  Lågvisköst i munnen men ändå väl sammanhållet med en mer än medelhög fruktig syra och en mindre mängd lätt uttorkande tanniner.

Känns både klassiskt och intresseväckande och är en perfekt sparringpartner till kvällens stekta ankbröst och parmesanbeströdd öppen lasagne med crème fraîchestuvade smörfrästa tunna skivor av jordärtskocka och trattkantareller.

2 kommentarer:

 1. Guran i vinkällaren3 november 2013 14:06

  Prova gärna deras "Reflets rosé" (80% pinot 20% gamay/varierar med årgång). Min "husrosé" såå god. Går att lagra flera år i bra källare. Privatimport TM Kvalitetsviner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Tack för tips! Det verkar som att denna producent är något att hålla ögonen på.

   Radera