onsdag 13 november 2013

Julian Haart Schubertslay Kabinett 2012


Scanning av Rieslingkabinett anno 2012 har härmed påbörjats.
Julian Haart släppte sin Schubertslay innan sommaren men vi har inte kommit till skott förrän nu. 2011 tyckte vi var lite jästig och klen när vi provade första gången för ett knappt år sedan, men den hade växt till sig flera snäpp vid ett nytt test i somras utan att den därigenom blev för tung.

Druvig och svagt grönäpplig doft med gul citrus, ananassaft och vita blommor. Vi hittar formfranska och lätt jästighet men betydligt mindre än 2011. Inte heller riktigt lika stor mineraldoft och definitivt inget i petroleum- eller svavelbranschen.
I munnen dominerar clementin och gröna äpplen och mineralerna blir något påstridigare och av det grusigare slaget. Sötman är vid första tungkänningen kanske i högsta laget men en riktigt rejäl syrados balanserar upp helhetsintrycket som blir skönt syrligt och fylligare än kabinettgenomsnittet. Dansar inte riktigt så friskt och svävande på tungan som vi egentligen förväntar oss av en klassisk kabinett. 7,5% och den friska grundtonen gör det ändå lekande lätt att dricka dag 1. Dag 2 har tyvärr fräschören minskat i samma omfattning som blommigheten har ökat och dominerar lite för mycket.

Det blir lite som en alkoholsvag Spätlese på gott och ont. Där 2011 ursprungligen var lätt och spretig är denna mer visköst stabiliserad av syrlig sötma. Inget fel på kvaliteten, men dricker vi kabinett ensamt vill vi kanske att det skall dansa eller i alla fall tassa lätt på tå över tungan. Det är väl själva grejen med kabinett? Vi väntar till sommaren och ser vad som hänt tills dess med nästa flaska
Finare Vinare verkar mer positiva än vi.

Atomwine 125DKK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar