fredag 15 november 2013

Triss i chardonnay från Chablis och Jura


Vissa saker kan bli tydligare om man jämför viner bredvid varandra, i alla fall om man inte blandar in för många flaskor. Här testar vi två lättfatade chardonnay från Jura med en enklare ståltankschablis från välkänd producent som referens.


Clotilde Davenne Chablis 2012
Smått rieslinglika doftnoter med gröna äpplen, lite mandarin, päron, mineraler, krossat musselskal.  I munnen märks skillnaden på den lätta oljigheten på tungan utan den där rieslingskärpan även om här finns rikligt med höga och trevliga grönäppliga syror. 
86

Inget större djup eller komplexitet men rent, ungt, friskt och gott för oss som gillar bett i syrorna.
(SB, 129 kr)


Domaine Labet "Fleurs" 2011 Chardonnay Ouillé, Côtes du Jura
Ganska komplex doft där man anar gamla träfat och väl in-vinifierad jurakällare. Gula blommor, våt sten, kalk och knallpulver, gulröda äpplen och citrusskal. Vinet är tätare än det förra och även något fetare på tunga och gom där de gulröda äpplena återkommer, men helt utan oxidationstoner och varvat med citrus åt det oranga hållet. På sluttampen förnimmer vi en lätt grapefruktbeska. Drygt medelhög syra. Bra längd. Avslutas med en fin mineralitet med antydd sälta. 
90 

Plötsligt tänker vi på  Loire och chenin blanc på stora gamla fat men utan de allra högsta syrahöjderna. Det här funkar bra både till vardagskontemplation och mat.
(Kronevin, 150 DKK)

Läs mer om Domaine Labet här.


Caveau des Jacobins Chardonnay 2011, Côtes du Jura 
Minsta doften i trion. Av de 12 månaderna på träfat märks inte mycket mer än antydan av en oskalad hasselnöt. Citrus från mandarin och ett stänk av omogen persika. Fin mineralitet från både kalk och ostron och drygt medelhög syra. Lättare i strukturen än väntat. Hyfsad längd.
86

Det här måste vara ett av systembolagets mest prisvärda vita viner. I jämförelse med Labets Chardonnay känns det lite klent, men för sig själv och med en lättare fiskrätt är det riktigt bra. Även 2010 höll måttet. 
(SB 89 kr)

Finare vinare har skrivit mer om både viner och producent här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar