söndag 10 november 2013

200 italienska viner


OK, vi erkänner.
Vi har syndat.
Varit otrogna.
Alldeles för ofta har vi på sistone låtit oss förföras av små nätta naturliga fransyskor från diverse mer eller mindre obskyra AOC.

Vi inser att vi har försummat vår första stora kärlek Italien.
Vad är väl Arbois, Auvergne och Fiefs Vendéens Brem mot Barolo, Barbaresco och Chianti Classico.

Så vi får försöka göra vårt bästa för att bikta oss.
Är 200 italienska viner tillräckligt för att vi skall bli förlåtna?

Vi var inte där för två år sedan men denna gång tar vi oss till Ørestad i utkanten av Köpenhamn där mässan 200for200 hägrar. 200 DKK för 200 danska viner låter som en bra deal, även om erfarenheten har lärt oss att det där med mässor är vad det är. Trångt och svårt att komma till både viner och spottkoppar (även om det sistnämnda sällan beror på att folk spottar). Vi har därför valt eftermiddagsflighten eftersom kvällspasset lär vara fullt av danskar som förfestar med finvin till billig penning.

Roligt med sådana här tillställningar är inte minst att få träffa producenterna live. Toscavini som är ena arrangören av evenemanget har vi inte handlat av tidigare men BBVinimport och dess viner är i mångt och mycket kända av oss. Bara det att träffa personerna bakom Santa Maria/Colleoni, Castell'inVilla och Il Molino di Grace höjer temperaturen för oss. Annars blir totalintrycket faktiskt lite slätstruket. Kanske har förväntningarna varit för uppskruvade, kanske har inte alla tagit med sina bästa viner, kanske har vi tröttnat på storprovningar där vi ju har svårt att upprätthålla koncentrationen trots idogt spottande och att vi fokuserar på bara ett fyrtiotal viner. Det enda vi sväljer är faktiskt Colleonis Brunello och Castell'inVillas Riserva.
Glöm inte,
Alkohol skall väljas med omsorg.
Kvalitet framför kvantitet.


Marino Colleoni, Santa Maria
Santa Maria/Colleoni
Livet är underbart när både vinerna och vinmakaren bakom är lika sympatiska. När resan styr mot Toscana får Marino och Luisa Colleonis vingård bli en anhalt.

Rosso di Montalcino 2011
500 m ö h och norrläge ger ett fruktigt vin utan alkohol el värme trots den varma årgången.
88

Brunello di Montalcino 2008
Jordgubbe, mynta, fina närvarande men ganska milda tanniner. Ungt, men mio dio så goda viner den här mannen och hans fru gör!
91-92


Coralia Pignatelli, Castell'in Villa
Här har vi ett annat givet kommande resmål. Bakom den lilla damen Coralia Pignatellis försynta och näpna yttre döljer sig en vinmakarkraft av guds nåde.

Chianti Classico 2009
Denna årgång har vi hoppat över att köpa, eftersom vi tänkt att det inte blev så elegant som vi helst önskar. Mycket riktigt är den väldigt fruktig och drickbar redan nu. Coralia bekräftar det vi gissat, att hon inte tycker om de varmaste årgångarna och inte heller nya fat. Själsfrände. Man blir nästan förälskad i henne.. eller ja, i hennes viner i alla fall. Vi kan knappt bärga oss tills 2010 släpps. 2006-2008 har vi tidigare tyckt ligga i 90poängsklassen och måste vara bland det mest prisvärda man kan hitta i Chianti Classico.
87

Chianti Classico Riserva 2008
3 år på 78 hl slavonska botti känns som en textrad vi kan sjunga om och om igen. Ljuv musik för våra öron.
Lättsamt surkörsbärigt, mineraliskt, lite spretigt ungt men högst lovande. Enligt Coralia kan man lagra dessa viner i säkert 50 år. Hon berättade hur hon nyligen druckit ett från 1971 som fortfarande var vid god vigör. Imponerande!
90-91

Poggio delle Rose 2008
Enligt BB-vinimports hemsida har detta vin gjort på 100% sangiovese vistats 18 månader på nya fat. Enligt vinmakerskan använder hon bara gamla barriques. Hur som helst är faten behagliga och redan välintegrerade i övriga dofter och smaker.
Komplext, mineraliskt, väl fokuserat.
90

Santacroce IGT 2007
Fruktig varmt, lite väl publikt i vårt tycke.
50% sangiovese 50 cabernet sauvignon
87


 
Tiziano Vannoni, Il Molino di Grace
Vår favoritbaschianti efter Castell'in Villa i denna prisklass. Riservavarianterna lite mer semimoderna och inte riktigt lika rena.

Chianti Classico 2010
Ung lite spretig men mycket lovande. Ren frukt
89

CC Riserva 2007
Fruktig, körsbär med tunn chokladhinna. Blandade fat med botti, tonneaux och barriques. Integreras med åren. 
88

CC Il Margone 2007
Mer choklad och aningen kaffe från franska barriques. Körsbärigt fruktig. Välgjord men något för tung för oss.
87

Gratius 2005 
Mjukare tanniner, spretig ändå.
85

Gratius 2006
Fin koncentrerad frukt, en hel del fat men ändå inte störande. Balanserade tanniner. Det är nog årgången som gör detta till ett vin i vår smak.
88

Gratius 2007
Mintchokladkaka o surkörsbär, ungt lite kantigt trots all värme o alkohol
85



Renato Vacca, Cantina del Pino
Det här har vi testat delar av tidigare. "Ovello" vill vi köpa när det är dags för 2010. Seriös producent.

Barbaresco DOCG 2009
Fruktigt med balanserade tanniner utan större komplexitet
85

Barbaresco Albesani DOCG 2009
Lite mer lera i jordmånen ger ett strukturerad ganska fyllig barbaresco med bra bett i tanninerna. Ett svalare år så...
87

Barbaresco Ovello DOCG 2009
Sand och kalksten ger lättare struktur med elegans och rejäla tanniner. Det här är bra!
89-90


Välkänd producent som vi har god erfarenhet av sedan tidigare. Denna gången besvikelse kanske för att ribban lagts högt av föregående producenter.

Rosso Sant Antimo 2009
Varmfruktig enkel
82

Rosso di Montalcino 2011
Fat, värme, fruktdriven
86

Brunello di Montalcino 2008
Mineralisk, balanserad frukt. Traditionellt tillverkad men ändå en del ektoner. Blir naturligtvis mycket bättre med lagring.
88

Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2008
Enkelmark och modernt gjord med 30 mån lagring på barriques till större delen. 
Välfatad, varm överextraherad alkoholgigant (15%). Var finns brunellofinessen?
85-86 (SIC!)


La Rasina
Rosso di Montalcino 2011
Enkelt, sv vinbär dominerar
84

Brunello di Montalcino 2008
Kantiga tanniner, finessfattigt
86

Brunello di Montalcino 2007
Alkoholigt, varmfruktigt, kaffe diesel
85

Brunello di Montalcino Il Divasco 2007
Cassis choklad
86


Armilla
Rosso di Montalcino 2011
Brunello di Montalcino 2007
Brunello di Montalcino 2008

Generellt lite obalanserade utan större finess. Cassis o choklad. Känns fatiga, alkoholstarka trots bara stora fat på pappret.


Solaria
Rosso di Montalcino 2012
Rosso di Montalcino 2011
Brunello di Montalcino 2008

Fruktiga och extraherade. Enkla och utan elegans. 


Roero Riserva DOCG 2009
Barbaresco DOCG 2009
Barolo DOCG 2008

Uppges vara traditionellt gjorda men väldigt fruktiga och ganska varma. Även 2008


Nebbiolo d'Alba Mompissano DOC 2011
Roero Riserva valmaggiore DOCG 2009
Barolo Rocche di Castelleto DOCG 2009

Generellt ganska obalanserade med värme

Metodo Classico Cuvee Zero Rose 2007

Om inte annat så är det lite spännande med mousserande rosé gjort på nebbiolo.





4 kommentarer:

  1. Just ja. Det var den här helgen.
    Bangade ur när jag såg line-upen som var betydligt svagare än 2011. Ingen Cerbaiona, Salvioni eller La Crotta som ju var de tre stora behållningarna sist. Santa Maria och Castell 'in Villa vore förstås kul att kolla av men knappast värt trippen.
    Tack för genomgång och rapport!

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer. Knappast värt trippen om man inte bor 35 min därifrån. Bra pris dock och ibland är det ändå bra att få bekräftat det man egentligen redan vet. Trodde man skulle få träffa Alberto Graci också men han bangade tydligen ur liksom ni :)

      Radera
  2. Mja, vi har väl styva timmen till Örestad så någon ohemul restidsskillnad är det kanske inte. Alberto Graci däremot...

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. 20 min med bil. Graci är förlåten. Ni också!

      Radera