måndag 18 november 2013

Cascina Tavijn Barbera Bandita 2011


Nu är ju det här egentligen andra bloggares hemmaplan, men vi kan bara inte låta bli att skriva om detta och hoppas att någon fyller på.

Cascina Tavijn och Nadia Verrua har hyllats både här och där och vi har också lovsjungit hennes Barbera Riserva, liksom kursdeltagarna på vårt Giro d'Italia tidigare i höstas.
Därför har vi sett fram emot årgång 2011 av basbarberan som släpptes tidigare i höstas hos Cibi e Vini.

Men vad gör en klok poducent när vinet blivit lite mer extraherat, eller i alla fall mörkare än vad sig bör (eller vad som nu hände) och konsortiet inte godkänner det som Barbera d'Asti DOCG utan nedgraderar till Piemonte DOC?
Jo man använder sig av ett vapen som kan få de flesta att kapitulera.
Humorn.
Gör en fullkomligt avväpnande etikett.
Döper vinet till Bandita.
In cerca di denominazione - på jakt efter denominazione.
Helt oemotståndligt!

Mörk klart rödblå utan större transparens.
Svag biodoft över några svarta vingummin och en tablettask tutti frutti. Röda äpplen, körsbär. En liten flisa från ett stort fat kan möjligen anas. Mineraler och våt skokartong utan källartoner. Svagt fruktigt vinöst anslag. Inte defekt, inte salubrin men man snuddar vid tanken. Lätt oxiderat? Lim? Skokräm? Vad är det?
Ganska yppig frukt med björnbär svarta vinbär o mörka körsbär. Mkt hög syra och knappt förnimbara tanniner. 

Liknar inget annat, varken utanpå eller inuti.
Avväpnande humoristiskt.
Och ett fantastiskt gott matvin.

3 kommentarer:

 1. Låter som en klockren LXXXIX:a? ;)

  Har inte hämtat våra än, men snart. Grignolino-12:an i pipen?

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli kul att höra vad ni tycker som har lite större referensmaterial. Har bara testat två Riserva 07 innan. Trångt i pipeline men Grignolinon ligger där och väntar på rätt tillfälle. Har förstått att den skall vara speciell.

   Radera
  2. Vi provade 2011-barberan ur botte när vi hälsade på i Scurzolengo i somras. Redan då var hon bekymrad över att vinet verkade löpa amok. Vi hade precis varit hos Cappellano och snackat med Augusto om deras 2003-barbera som inte godkändes som typisk barbera d'Alba av konsortiet. Teobaldo döpte då om den nedklassade årgången till "Ab Normal" och sålde slut på partiet snabbare än en vanlig årgång. När vi berättade det för Nadia tror jag faktiskt hon fick lite inspiration..?
   Vi kan däremot se fram emot 2012:an som något av det renaste, klaraste och mest definierade jag smakat i barberaväg.

   /Patrik

   Radera