torsdag 24 oktober 2013

Domaine Labet, Gamay La Reine 2012, Jura
Domaine Labet håller till i Jura.
Numera håller man även till i Kronevins källare på Østerbro i Köpenhamn. 
I alla fall en stor del av deras sortiment. En del flaskor hamnade dessutom hemma hos oss. 
Några dagar senare ser vi på Twitter att Nomas chefssommelier Mads Kleppe också provat Labet-utbudet hos Kronevin. 
Vi (eller han..?) är i gott sällskap med andra ord.

Det ursprungliga Domaine Labet skapades av Alain och Josie Labet 1974. Den genomsnittliga årsproduktionen ligger på 50000 flaskor. 1,5 ha är avsatt för rött vin där druvfördelningen i odlingarna är 47% Poulsard, 35% Pinot Noir och 18% Trosseau. 7,5 ha med 77% Chardonnay och 23% savagnin används till vitt vin.

Julien Labet’s "domän" som detta vin kommer från, föddes 2003 då 3 ha avknoppades från de ursprungliga 12. Årsproduktion i genomsnitt 8000 flaskor, 90% Poulsard och 10% Trosseau på 0,8 ha mark medan resterande 2,3 ha används till 75% Cahardonnay och 25% Savagnin.

Sedan 2012 håller han och de två syskonen i rodret för hela Domaine Labet och hans avknoppade delar är nu åter sammanslaget med övrig vinmark.

Direkt på volley av första doftintrycket står det skrivet Jura i det olfaktoriska systemet som har direktförbindelse med våra mest primitiva hjärnvindlingar. Hönsburen, kalkmineralerna, szechuanpepparn och sedan den lätta sältan, den fina syran och bäriga ljusröda frukten i munnen.
Men är det en pinot? Nja lite väl ofokuserat och utan den där typiska kryddigheten. Trosseau? Inga tanniner alls. Poulsard? Borde ha lite vitpeppar och möjligen ytterligare lite glesare struktur och lenare textur. När vi dessutom kan ana en lätt blåfruktighet förstår vi. 

Det här är Juras enda vin gjort på 100% gamay. I alla fall enligt den alltid så vänlige Lasse Kruse Rasmussen på Kronevin. En bonus vid köp av ett gäng andra Juraviner.

La Reine är huvudsakligen chardonnaymark men det finns även en del gamaystockar från 1973. Nordostläge 250 m ö h. 
Charmigt, gott och lågalkoholigt läskande.
Fantastiskt kul att prova för en jurafreak.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar