söndag 22 december 2013

Arbois Chardonnay "Le Clos de la Tour de Curon" 2010 - Domaine André et Mireille Tissot


Vi misstänker starkt att det fortfarande finns de som menar att naturvinproducenter och kanske särskilt biodynamiker inte räknas till seriösa vinmakare och att deras viner är likställt med grumligt illaluktande blask.
Då sorterar man bort drygt 5 % av Europas vingårdsareal, utan att ge det en chans.
I stället för att se till resultatet, bortse från de mer obskyra biodynamiska inslagen och försöka hitta guldkornen.
Märkligt.
Det borde väl i högsta grad vara mer acceptabelt att ha ett öppet sinne för de som värnar om naturen än de som inte gör det?
Som om man av princip inte skulle äta viss mat för att kocken använder ekologiska råvaror.
Trångsint och inskränkt.

Själva är vi väldigt jordnära.
Inte troende.
Mer än på det som är gott.
Oavsett om det gäller vin eller kärlek.
Det gäller helt enkelt att kunna bortse från ytan och fokusera på väsentligheterna.
Slutresultatet.
Så länge det inte är skadligt.

Å andra sidan.
Det finns ju ingen som helst anledning att av princip hoppa jämfota av förtjusning bara för att vinet i fråga är ett naturvin gjort av en biodynamiker.
Fast i kväll är det just vad vi gör.
Hoppar jämfota.
Av förtjusning.


Domaine André et Mireille Tissot har vi nämnt några gånger tidigare. Stéphane och Bénédicte Tissot som driver verksamheten tillhör de mest etablerade och välkända kvalitetsproducenterna i Jura. Man fokuserar på och värnar om terroiruttryck och producerar ett stort antal viner från sina olika vinmarker. Hela området är biodynamiskt certifierat (Demeter) och man ser det som ett medel (och inte självändamål) för att uppnå hög kvalitet och uttryck för den ursprungliga marken.
Synpunkter på det?
Vi har provat väl provat ett tiotal av de olika vinerna och inget är dåligt.
Men det här är något utöver det vanliga.
Vinmark med nyplantering 2002. Biodynamiskt inklusive hästplogning och hela köret.
Manuell skörd. 228 l fat varav 1/3 nya.
100% Chardonnay.
100% Jura.

Ljust klart guldgult.
Doftmässigt nystädad hästbox med färskt hö, nötmix med övervägande hassel- och valnöt, gula blommor, gröna äpplen varvat med antytt bokna dito, gamla träbjälkar och torr skolvind. Andra kvällen hittar vi en smula Play-Doh-lera, högstadiets suddgummin och en liten kolarem, men utan tillstymmelse till smörighet. Drygt medelfylligt med en ganska len fin textur utan oljighet, välstrukturerat med en koncentrerad smak av äpple, lime, valnöt, örter, en gnutta curry och en fin mineralitet med lite kalk men mest salmiak. Ingen antydan till beska utan bara rent och klart. Hög syra, och bra längd där umamin dröjer sig kvar i munnen ett bra tag efter sväljning. Komplext och välavvägt trots sin ringa ålder.
Dag två håller det ihop minst lika väl både doft- och smakmässigt. 

Endast Chardonnay, ändå känns det som att dricka icke oxiderad Vin Jaune på något sätt.
Kort sagt - 100% Jura. Guldvarianten.

Kan privatimporteras genom TM Kvalitetsviner

3 kommentarer:

  1. du menar att det finns etablerade 'skribenter' som lider av inskränkthet? vem kan det vara? skåning eller?
    men det här vill man ju ha. prislappen avskräcker, men det får väl gå på res-kontot...

    SvaraRadera
  2. Blev i och med denna post påmind om att jag har ett par 04:or kvar av detta liggandes i källaren. Dessa kanske inte ska ligga alltför länge... Vad tror du om lagringspotentialen hos 10:an?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har otillräcklig erfarenhet av längre lagring av dessa lågsvavelviner. 04 borde vara första årgången eller? Om kvalitén densamma som 10:an och svallagrat borde det vara läge att testa nu. Om du tycker att du har för många 04:or liggande så är det bara att mejla.. ;) 10:an lär hålla många år. Hade inte rubbat sig en mm på ett dygn i kylskåp.

      Radera